Патријархово возило враћено са Мердара, регаовали Дачић и Српска листа

Косововска полиција данас није дозволила поглавару СПЦ патријарху Порфирију да преко административног прелаза Мердаре уђе на КиМ.

Аутомобил који је превозио патријарха задржан је неколико минута на страни која је под контролом косовске полиције, а онда се возило вратило пут Куршумлије.

Дачић: Понашање Приштине недопустиво

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је недопустиво да се српском партијарху Порфирију забрањује кретање, оцењујући да такво понашање власти у Приштини показује сву њихову свирепост и лудост.

„Да ли неко у 21. веку може да очекује да се једном верском поглавару, као што је партијарх СПЦ, забрани долазак у било који други део света ван Србије или унутар Србије“, рекао је Дачић за Танјуг и указао да никоме није пало на памет да српском патријарху забрањује пролазак или долазак где год ишао.

Указао је да је срамотно ако патријарх треба да се обраћа да дође на територију дела Србије која је под привременом управом Уједињених нација и то са намером да посети некадашње седиште СПЦ.

„То се једино десило под тешким условима турске окупације када су протерали патријарха са КиМ“, рекао је Дачић.

Дачић је подвукао да је такво понашање Приштине недопустиво.

Српска листа: Забрана уласка патријарху мрља на образу међународних организација и бораца за људска права

Српска листа је саопштила да је антисрпски режим Аљбина Куртија у Приштини након укидања свих права Србима на Косову и Метохији  данас је отишао корак даље, спречавајући поглавара Српске Православне Цркве патријарха Порфирија да буде са својим верним народом и у својој цркви.

„У дану када хришћани по Грегоријанском календару прослављају Божић и моле се за мир, Аљбин Курти и његове слуге не дозвољавају да патријарх српски буде уз свој народ, и још једном својим ауторитетом позове на мир и суживот на овим просторима. Знајући који значај Српска Православна Црква има међу нашим грађанима лако је схватити сав револт и огорченост сваког православца због ове срамне и ничим изазване одлуке“, наводи се у саопшењу Српске листе.

Српска листа најоштрије осуђује чин режима у Приштини и позива све који се сматрају борцима за људска права да подигну глас и осуде овакво понашање репресивног режима у Приштини.

„Сви они лицемери који говоре о слободи кретања на северу, имају прилику да сада јавно осуде укидање права на слободу кретања од стране Аљбина Куртија српском народу, па чак и патријарху српском господину Порфирију“.

Закључује се да ћутање на ово грубо кршење основних права српског народа бити мрља на образу међународне заједнице и поборника и бораца за људска права.

Повезани чланци

Back to top button