Пековић са Диакофотакисом о стању на Ким

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић састао се данас са амбасадором Републике Грчке у Републици Србији, Јоргосом Диакофотакисом, кога је информисао о положају српског народа у нашој јужној покрајини, као и о току дијалога Београда и Приштине, истакавши да ће наша страна и надаље чврсто и непоколебљиво инсистирати на спровођењу свих до сада постигнутих споразума.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је истакао да је Београд спреман и опредељен за суштински напредак у дијалогу и решавање питања важних за нормализацију односа и свакодневни живот свих грађана на простору Косова и Метохије, али да такву врсту решености очекује и са друге стране, а не опструкције и непоштовање договора.

Досадашњим приступом, Приштина је умногоме отежала наставак дијалога и довела у питање помаке у нормализацији односа , подвукао је Петковић и свом саговорнику посебно скренуо пажњу на чињеницу да Приштина пуних девет година избегава да у дело спроведе договор о формирању Заједнице српских општина, која је гарант колективних права Срба на КиМ, али и трајне и одрживе стабилизације прилика на терену.

Директор Петар Петковић је указао и на серију етнички мотивисаних инцидената који су се догодили у протеклих неколико дана, али указао и на пораст броја инцидената према Србима, њиховој имовини и објектима СПЦ којих од почетка прошле године има чак 187 и који су генерисани антисрпском реториком и политиком некажњавања од стране Приштине.

Он је посебно истакао пример једине српске повратнице у Ђаковицу Драгице Гашић која се суочила са бројним проблемима, нападима и покушајима да буде отерана са кућног прага.

Када се томе дода и чињеница да приштинске власти шест година одбијају да спроведу у дело сопствене судске одлуке и манастиру Високи Дечани, који се налази на Унесковој листи светске културне баштинине, врате 24 хектара земљишта, јасно је да је живот Срба на Косову и Метохији угрожен у сваком погледу. Због тога би, истакао је директор

Петковић, међународне организације и институције морале активније да се укључе у обезбеђивање права за Србе на КиМ и створе услове у којима напади на Србе и друге неалбанце неће бити толерисани.

Петковић је констатовао да је Београд и спреман за наставак преговора, који представљају основ за успостављање мира, стабилности и економског развоја у читавом региону.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију посебно је захвалио грчком амбасадору на чињеници да његова земља остаје чврсто опредељена за поштовање међународног права и принципа неповредивости територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије, што је додатна потврда искреног и чврстог пријатељства наше две земље.

Повезани чланци

Back to top button