Перфидни Француски план: Под маском уступака Србији уводи се грчко признање Косова

Иако би Емануелу Макрону годило да на дипломатском терену забележи поен какав би био решење косовског питања, наводни план о томе, који долази из Париза, перфидан је и врви од бизарности.

Наводни француски план за решење проблема Косова и Метохије за Спутњик је прокоментарисао Душан Гујаничић, стручњак за француску политику из Института за политичке студије.

О овом плану, који наводно подразумева потписивање привременог споразума између Београда и Приштине без међусобног признања, аутономију за север Косова и више права за СПЦ, грчко признање косовске независности и визну либерализацију за Приштину, јавност је обавестио саветник бившег косовског председника Хашима Тачија, Артан Бехрами.

Шта би Грчка добила од признања независности Косова, пита се Гујаничић.

„Одакле сад Грчка у игри? Она је једна од пет чланица ЕУ која није признала независност Косова и нема намеру да то уради, иако се по јавности повлаче неке гласине да је Грчка у том смислу слабија карика те да би могла да попусти. Али те ми гласине делују нереално“, каже он.

Према речима нашег саговорника, проблематично је и помињање привременог споразума.

„Привремени споразуми не доносе никакву стабилност, суштински не решавају ништа. Веома је проблематично и питање њихове накнадне примене и углавном служе ономе ко их је предложио – некој сили, да се похвали својеврсним дипломатским успехом“, наводи Гујаничић.

Проблематична је такође и визна либерализација коју Приштинске власти жарко прижељкују. Међутим, недавни вербални окршај угледног француског дипломате и бившег Макроновог  Жерара Ароа са бившим амбасадором Приштине у Паризу Бернардом Никајем, показује да је и то на дугом штапу. На Никајеву објаву на друштвеним мрежама да се нада да ће Француска 2022. године укинути визе за грађане Косова, Аро му је одговорио да сања јер се тако нешто не ради у изборној години.

Француску, истина, не очекују избори ове године као Немачку, али, како Гујаничић каже, иако су избори у Француској на пролеће, већ се може сматрати да је кампања почела.

Са изузетком Макронове жеље да покаже како су Француска и он лично ангажовани на решавању једног сложеног питања, какво је косовско, Гујаничић не види ни један други разлог да Париз покрене једну овакву акцију. Међутим, с обзиром да је Пета република већ ушла у изборну годину, значајан део спољне и унутрашње политике Емануела Макрона биће усклађени превасходно са његовом жељом да издејствује други мандат, тако да наш саговорник не очекује никакву велику дипломатску иницијативу.

Са друге стране, проблематично је и питање степена француског утицаја на косовске Албанце.

„Мислим да је он веома, веома ограничен. Чини ми се да Француска, која је међу првим признала независност Косова, није западна карика у коју би албански фактор могао да има неко веће поверење и поуздање“, закључује Гујаничић.

Бивши саветник бившег председника привремених институција на Косову Хашима Тачија, Артан Бехрами је у интервјуу за ТВ Кљан Косова рекао да Француска форсира идеју привременог споразума, коју подржава и Брисел.

„Немачка, према мојим информацијама, није у игри због избора који су у тој земљи ове године. Америка је предала овлашћења Бриселу за дијалог. Француска идеја је да се постигне привремени споразум, као што је био онај из Вашингтона. Међутим, та идеја је штетна за Косово, јер говори о аутономији севера, већим правима за цркву, у замену за признање од стране Грчке и либерализацију виза“, тврди Бехрами, који каже и да је улога Америке секундарна, а не примарна као раније.

Како је додао, саветници француског председника Емануела Макрона послали су сигнал да неће бити либерализације визног режима за грађане Косова, што је назвао „преговарачком тактиком“.

„Интерно се преговара и верујем да ће ове теме бити отворене на следећем састанку који ће се одржати у Паризу. Није добро улазити у ту игру јер привремени споразуми не доносе дугорочну стабилност, не решавају проблем између Косова и Србије, већ само стварају илузије да је нешто урађено“, рекао је Бехрами.

(извор-Спутњик)

Повезани чланци

Back to top button