Песков: Русија ће пажљиво пратити војне вежбе Србије и НАТО-а

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је данас да ће Русија пажљиво пратити војне вежбе Србије и НАТО-а и да је Београд под невиђеним притиском.

„Москва ће веома пажљиво пратити војне вежбе НАТО-а и Србије „Платинасти вук“. Притисак на Београд да заузме антируски став не престаје. Знамо да је Србија под страшним притиском, притисцима без преседана“, рекао је Песков.

Подсетимо, Министарство одбране Србије саопштило је да ће војска од 16. до 30. јуна са партнерским државама извести вежбе „Платинасти вук“ како би „постигла ниво интероперабилности у мултинационалним операцијама“.

Портпарол Кремља навео је да ширење Алијансе ка границама Русији изазива невоље и забринутост за безбедност земље.

„Пошто се НАТО шири према границама Русије, нисмо ми ти који се са својом војном инфраструктуром приближавају границама Алијансе.Кретање је у супротном смеру, што нам задаје невоље и бриге за нашу безбедност. У складу са тим, предузимамо мере да се обезбедимо, и то сваки пут када се НАТО приближи нашим границама“, истакао је.

Портпарол Кремља је додао да је ситуација са Украјином и даље компликована, као и да Кијев не показује изгледе за мирно решење. 

„За сада она кијевски режим не показује никакве изгледе за мирно решење овог сукоба. На основу става, званичног и незваничног, који заступа Украјина, нема других начина за постизање циљева осим да наставимо Специјалну војну операцију“, рекаоје Песков, коментаришући изјаву француског председника Емануела Макрона да рачуна да ће Кина решити конфликт у Украјини.

Песков је навео да Кина има веома ефикасан и импресиван потенцијал за пружање посредничких услуга.

„А недавно су дипломатски успеси Пекинга то елоквентно показали. Али ситуација са Украјином је и даље компликована“, нагласио је.

Нејасне речи Зеленског о одсуству граница између Украјине и Пољске

Ако је украјински председник Владимир Зеленски, говорећи о непостојању граница Украјине са Пољском, имао у виду прелазак на пољски језик, онда се то тешко може разумети, потребно је да даље пратимо његове изјаве да како бисмо разумели план, казао је Песков.

„Ако је Зеленски имао у виду да Пољска заузме Украјину, то треба да се реши. Ако украјински председник жели да иде путем својих суседа, на пример, да објави да више неће бити украјинског језика, већ пољског, видели смо и такве преседане у суседству Украјине, то се тешко може разумети. Вероватно још треба да будемо стрпљиви и да наставимо да пратимо његове изјаве како бисмо разумели план“, додао је.

Подсетимо, украјински председник Владимир Зеленски рекао је да граница између Пољске и Украјине у будућности неће постојати.

„У будућности неће бити граница између наших народа: политичких, економских и – што је веома важно – историјских. Али за то још треба да победимо. За то морамо још мало да идемо раме уз раме“, рекао је Зеленски.

(РТ Балканс)

Повезани чланци

Back to top button