„Песме призренске“, представљање поезије Радмиле Кнежевић на призренско – тимочком дијалекту

Поетско – музичко вече „Песме призренске“, песникиње и глумице Радмиле Кнежевић одржаће се у оквиру програма Видовданске свечаности  у петак, 14. јуна 2024. године са почетком у 19 часова у Дому културе у Грачаници.

Књига песама „Песме призренске“, писана је на призренско-тимочком дијалекту, односно на старом призренском говору.

„Радмила Кнежевић је у овој збирци песама путник кроз историјско сјећање, крхки мост између два времена и два свијета, преговарач између себе и своје сјенке и између недогледне иконе.  Њежна душа, и мудра глава с Призреном у срцу, с Бистрицом у очима, по наслеђу свечана и отмена, чува свој праг, да га нигдје не однесе у нигдје“, истакао је о збирци књижевник  Милутин Мићовић. 

Ова збирка песама је непроцењиво сведочанство о некадашњем Призрену, и као таква има уметничку, лингвистичку, етнографску и историјску вредност.

Радмила Кнежевић рођена је у Призрену. Завршила је Академију уметности, смер глума и Филолшки факултет – књижевност и  српски језик. Глумица је са сталним ангажманом у Народном позоришту у Приштини са седиштем у Грачаници, у коме такође режира представе и води Школу глуме. Оснивач је фестивала дечије књижевности у Будви под називом „Мале морске песме и приче“.

Објавила је десет књига и добитница је многобројних књижевних награда. Радмила Кнежевић, као рођена Призренка својом поезијом чува љубав према Косову и Метохији.  Живи и ради у Будви.

 Учесници: Живојин Ракочевић, Нинослава Златковић, чланови уметничког удружења „Бистрица“ и ауторка.

Повезани чланци

Back to top button