Пет година од убиства Оливера Ивановића

Страначке колеге, пријатeљи и грађани северне Косовске Митровице паљењем свећа и полагањем цвећа крај спомен плоче испред седишта странке, на два одојена скупа, обележили су пет година од убиства лидера ГИ Слобода демокатија правда Оливера Ивановића.

Испред  просторија странке, на месту где је Оливер убијен, прво су у 8 часова грађани, пријатељи и представници опозиционих странака запалили свеће и полижили цвеће крај спомен плоче. На истом месту у 10 часова помен је одала делагација коју је чинила неколицина најближих сарадника убијеног Ивановића. Потпреседница ГИ СДП Ксенија Божовић је запитала због чега још увек нису отркивени ни налогодаци ни убице Оливера Ивановића.

„Четири године је суђење и још увек немамо починиоца. Ми са овог места имамо само једну поруку, после пет година, нас иннтересује ко је убуио Оливера Ивановића? Ко је наручио његово убиство? Нећемо престати да постављамо то питање јер да би се наставила демократија и владавина права на овим просторима мора да се пронађе убица Оливера Ивановића, рекла је Боживићева.

Фото: Ризница

 Специјално тужилаштво у Приштини подигло је три оптужнице у случају убиства Ивановића. Осим што су се оптужени два пута изјаснили да нису криви, судски процес није даље одмакао. Чињеница да суд враћа оптужницу, три пута на исправку говори да она не ваља и да је састабљена од неспособних људи рекао је адвокат Небојша Влајић.

„Косовско правосуђе је доказано неспособно и пристрасно. Ко се нада правди у таквом поступку у најмању руку је врло неинформисан. Оно што до сада имамо јесте да и пет година накох убиства ми и даље не знамо ништа. Саслушано је десетине сведока од којих ни један није рекао неку конкретну ствар. Људи против којих се води поступак били су готово три године у притвору, поступак се води четири године и никаквог резултата нема. Тако да после таквог трајања поступка, очекивање да ће се дести нешто спектакуларно или нешто убедљиво за мене није могуће“, река је Влајић.

Фото: Ризница

 Дејан Недељковић, некадашњи сарадник Оливера Ивановића навео је да су окупљањем на месту убиства у протеклих пет година рекли све што су могли да кажу везано за убиство.

„Желео бих да минутом ћутања још једном одамо почаст Оливеру за све што је учинио за нас на северу Kосова, али и за наше суграђане са југа. Тако желимо и да укажемо на оне који ћуте већ пет година, а знају сигурно много више од нас о убиству, о налогодавцима и о починиоцима. Ћути правосуђе по косовском систему, ћути правосуђе у Србији, ћути и међународна заједница“, рекао је Недељковић.

Саво Манојловић из покрета „Kрени – промени“ рекао је да је Ивановић био Европљанин, дипломата, ратник који је бранио свој народ и без кога Митровица каква је данас, са овим људима не би постојала.

„Делује да ћутање са свих страна о човеку који је судски прогоњен од косовских институција, коме је цртана мета са националних фреквенција и о коме је ћутала међународна заједница није било достојно човека кога Митровица мора памтити, јер ако га Митровица заборави, ни Митровица, ни север Kосова неће постојати“, тврди Манојловић.

Фото: Ризница

Мирослав Алексић, народни посланик Народне странке у Скупштини Србије оценио је да су пуцњи у Оливера били пуцњи у Србију, пуцњи у људе лкоји живе на KиМ.

„И оно што је још горе, пет година не може да се сазна истина ко су налогодавци и ко су извршитељи тог злочина. Та истина је важна због наше будућности, због Срба који овде живе на Kосову. Нажалост, не постоји превелика жеља власти у Србији да се реши та мистерија, иако верујем да постоји и начин и капацитет“, рекао је Алексић.

Заузео се за истрајавање у расветљавању овог злочина, да правда буде задовољена, да буду откривени и кажњени наручиоци „тог политичког убиства, И да то буде порука да то несме да се догађа у Србији“.

„Само тако што ми нећемо одустати, сигуран сам да ће правда бити задовољена, а истина пре или касније нађе пут“, подвукао је Алексић.

Посланик Демократске странке Срђан Миливојевић рекао је да је подносилац захтева за формирање анкетног одбора који би истражио све околности у вези са убиством Оливера Ивановића.

Фото: Ризница

„Могу само да кажем онима који су организовали овај злочин, који су га инспирисали, који су наручили срамотни спот, који је на телевизијама најављивао убиство, упозорим на речи Оливера Ивановића: Не може ово зло навек трајати, ваљда ће и правде бити, време зла истиче, а време правде долази. Сви који су у овоме учествовали одговараће“, рекао је Миливојевић.

Поручио је да „како су прошле убице Ивана Стамболића, Славка Ћурувије, тако ће проћи и убице и налогодавци убиства Оливера Ивановића“, те да неће бити праштања и амнестије.

Ивановић је убијен 16. јануара 2018. године са шест хитаца у леђа, испред просторија његове странке у Северној Митровици. Суд у Приштини за убиство терети Недељка Спасојевића, Марка Рошића, Радета Басару, Силвану Арсовић, Драгишу Марковића и Жарка Јовановића.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button