Petković: Formalizovana Kurtijeva okupacija severa KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je danas da je polaganjem zakletve od strane Kurtijevih gradonačelnika formalizovana okupacija četiri opštine na severu Kosova i Metohije od strane Prištine.

Petković naglašava da verovatno nikada u istoriji demokratije nije bilo izbora sa tako beznačajnom izlaznošću, a da oni koji postavljaju merila demokratije u savremenom svetu rezultate takvih izbora priznaju.

„Jasno je da ovaj akt silovanja demokratije i ljudskih prava jeste odgovornost Aljbina Kurtija, kao velikoalbanskog ideologa i antisrpskog šoviniste, ali ide na dušu i delu međunarodne zajednice, koji je, rukovođen kratkovidim geopolitičkim interesima, rešio da suspenduje politička prava srpskog naroda na KiM“, navodi se u saopštenju.

Podsedća se da okupacija nikada u istoriji nije bila trajno stanje, pa da tako neće biti ni u četiri opštine na severu KiM te da će ubrzo biti okončana.

„Međutim, srpski narod će duže od Kurtijeve okupacije pamtiti sraman način na koji su lažni korifeji savremene demokratije za tako nešto dali zeleno svetlo. Srpski narod nikada u prošlosti slobodu nije dobijao na poklon, već se za nju uvek izborio sopstvenim pregnućem i nacionalnim jedinstvom, i sada, kada su sve maske pale a licemerje dela međunarodne zajednice postalo potpuno ogoljeno, Srbi će biti ti koji će odlučivati o svojoj nacionalnoj sudbini, a ne Aljbin Kurti ili bilo koji inostrani faktor. Naš narod nadživeće i ovu situaciju bez presedana u savremenoj mirnodopskoj evropskoj istoriji, tako što će nastaviti da se svim snagama bori za mir i poštovanje međunarodnog prava, a Srbi sa KiM će, uveren sam, ostati jedinstveniji nego ikad, jer osim svoje države Srbije i sopstvene odlučnosti nemaju druge odbrane od zuluma kojem su izloženi“, zaključuje se u saopštenju direktora Kacnelarije za KiM.

Povezani članci

Back to top button