Петковић и Бисљими данас се састају у Бриселу

Главни преговарачи Београда и Приштине Бесник Бисљими и Петар Петковић састаће се данас у Бриселу у оквиру дијалога за нормализацију односа, потврђено је из Брисела.

Портпарол ЕУ за спољну политику и безбедност Петер Стано рекао је да ће приоритет бити „хитан почетак примене Споразума на путу нормализације односа“ док је изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак оценио прошлонедељне разговоре Аљбина Куртија и Александра Вучића као веома изазовне.

Приштински премијер и српски председник последњи пут се нису сусрели у Бриселу због услова које је Курти поставио за одржавање састанка, специјални изасланик Мирослав Лајчак тада је изјавио да нема напретка у примени споразума на путу ка нормализацији.

Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ потврдио је да у Бриселу није одржан трипартитни састанак, истичући да Приштина није спремно за такав састанак.

Он је рекао да је Курти током билатералних сусрета изнео три услова за даље ангажовање у процесу нормализације односа са Србијом.

„Први услов је формализација Основног споразума које би потписали предсавници Београда и Приштине, повлачење званичног писма које је бивша премијерка Ана Бернабић доставила ЕУ 13. децембра 2023. И трећи услов је предаја Милана Радоичића и његове групе која се терети за догађаје у Бањској, косовским правосудним органима  рекао је Борељ на конференције за новинаре.

Повезани чланци

Back to top button