Петковић италијанском дипломати: Приштина не жели искрено да ради на нормализацији односа

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас са директором дирекције за Балкан Министарства спољних послова Републике Италије, Андреом Касконеом кога је упознао са током дијалога Београда и Приштине.

Петковић је истакао да за разлику од Београда, који је испунио све договоре проистекле из Бриселског споразума, Приштина није испунила своју највећу и најважнију обавезу, а то је формирање Заједнице српских општина, са којoм касни више од девет година.

„Приштина упорно бежи и од спровођења договора о енергетици, правосуђу, слободи кретања, а нема ни помака са приштинске стране по питању несталих“, рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Подсетио је да поред тога што приштинске власти не желе да спроводе одлуке и споразуме из Брисела, оне не желе да спроводе ни сопствене одлуке, па тако већ шест година одбијају да изврше одлуку такозваног Уставног суда у Приштини и манастиру Високи Дечани врате 24 хектара земљишта, што је, како Петковић упозорава, еклатантан доказ да на КиМ не постоји владавина права. 

Петковић је госта детаљно информисао и о положају нашег народа у покрајини, као и о серији свакодневних напада на Србе, њихову имовину, манастире и цркве, којих је, како је рекао, од почетка прошле године било укупно 179, што озбиљно подрива напоре зарешавање конфликта.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је нагласио да и свакодневне политичке

поруке представника привремених институција самоуправе наговештавају да Приштина не намерава да искрено учествује у стварању услова за нормализацију политичких и међунационалних односа у региону. 

Петар Петковић јр додао да Београд остаје опредељен за дијалог, јер је несугласице на западном Балкану могуће решавати искључиво договором и компромисом, а сваки покушај наметања решења кроз једностране акте и провокације за последицу неминовно има дестабилизацију прилика на терену.

Повезани чланци

Back to top button