Петковић министру спољних послова Краљевине Норвешке: Разговори најефикаснија брана ескалацији међунационалних тензија

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић разговарао је са специјалним изаслаником за Југоисточну Европу Министарства спољних послова Краљевине Норвешке, амбасадором Арнеом Санесом Бјорнстадом кога је упознао са политичко-безбедносном ситуацијом на Косову и Метохији.

Директор Канцеларије за КиМ посебно се осврнуо на недавне једностране и противправне одлуке Приштине по питању пререгистрације возила и личних карата, које су претиле да изазову опасну дестабилизацију прилика на Косову и Метохији и директно угрозе мир и стабилност на терену.

Петковић је истакао да Београд остаје чврсто опредељен да сачува мир у покрајини и у региону, рекавши да је дијалог једини начин да се пронађе компромисно решење за све несугласица на релацији Београд-Приштина.

Подвукао је изузетан значај пуне примене Бриселског споразума и спровођења постигнутих договора, нагласивши да је Београд испунио до сада преузете обавезе проистекле из дијалога, а да са друге стране Приштина више од девет година одбија да отпочне процес формирања Заједнице српских општина.

Недавно усвојена Мапа пута за примену споразума о енергетици охрабрила је очекивања да ће бити и помака у решавању питања несталих лица и у другим областима, а уместо тога Приштина нам је испоручила нову кризу, која је претила да ескалира и доведе до последица неслућених размера, упозорио је директор Петар Петковић.

Скренуо је пажњу и на изградњу нелегалних база РОСУ на северу Косова и Метохије, упозоривши да Приштина показује отворену намеру да потпуно демонтира  Бриселски споразум и изазове нове тензије и сукобе.

На крају, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић је нагласио да упркос кризама, које се на Косову и Метохији свакодневно умножавају, Београд остаје опредељен за дијалог са Приштином, сматрајући да су разговори најефикаснија брана ескалацији међунационалних тензија и гаранција безбедности српског народа.

Повезани чланци

Back to top button