Петковић: На делу стварање монетичке албанске општине

Директорк Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић каже да су Албанци правним насиљем и једностраним потезима заузели одборничка места која припадају Србима у српској општини Косовска Митровица иако за њих нико није гласао и немају  већину, ни подршку српског народа.

Петковић истиче да Курти на овај начин покушава да створи „чисту моноетничку албанску општину на северу КиМ и управо је то огледало наводне демократије и такозване владавине права АљбинаКуртија да чисту српску општину, мимо прописа, правила и споразума, преузму и воде Албанци“.

„На делу је још једно кршење свих постингутих споразума, укључујући и унутрашње прописе Приштине који не важе када Србима треба узети и најмања преостала права и сасвим их правно и административно обесправити, зарад главног Куртијевог циља – стварања моноетничког Косова и Метохије у коме нема Срба“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да је кршење права Срба показатељ је да су борба и демократски и миран отпор народа исправнији и оправданији него икад, јер је Србима на КиМ једино то и преостало пред таласом, како се наводи, нецивилизацијског, и недемократског поступања, физичког и правног насиља.

„Сада је јасно да одустајање Приштине од одржавања избора на северу КиМ 18. Децембра није никакав уступак Приштине, „ни покушај смиривања тензија“, већ је по среди подмукли план и фарса Аљбина Куртија који је унапред смислио како да правним насиљем преотме српске општине и без избора и пошаље своје полицајце на север. Ово јасно показује да је главни циљ Приштине и Аљбина Куртија да на северу не буде ни једног јединог Србина и да етнички покуша да потпуно очисти српске општине“, закључено је у саопштењу.

Повезани чланци

Back to top button