Петковић: Нападом на Београд Приштина прикрива лоше стање у покрајини

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да премијер и министар унутрашњих послова привремених приштинских институција, Аљбин Курти и Џељаљ Свечља, вербалним нападом на Београд и помињањем догађаја из Бањске од 24. септембра, желе да скрену пажњу са лоше економске ситуације и бројних ватрених обрачуна у покрајини.

„Још једном, могли смо сви да видимо како Курти и Свечља покушавају да обману целокупну јавност, посебно међународну, позивајући се на трагични догађај 24. септембра у Бањској, не би ли оптужио председника Вучића, државу Србију и Војску Србије за умешаност у овај догађај“, рекао је Петковић на конференцији за новинаре.

Он је додао да су председник Вучић, органи Републике Србије и он сам, одговарали на неистине „које долазе из уста Џељаља Свечље“.

„Он је данас покушао да прикрије катастрофалну економску и привредну ситуацију и чињеницу да готово сваког дана имате бројна упуцавања и у Приштини, и у другим градовима где углавном живе Албанци јужно од Ибра. Зато користи тему Бањске, напад на председника Вучића, да избегне конкретне кораке који иду ка формирању ЗСО. Тај човек, Курти, који лаже и обмањује, не жели нормализацију односа, већ нове кризе и нападе на северу КиМ“, истакао је Петковић.

Он је негирао Куртијеве тврдње да Милан Радоичић „спрема напад на КиМ“.

„Чули смо га данас да се Радоичић, Београд спремају за нове нападе на Косову и Метохији. Нема никаквог напада. После Бањске, три пута је смањен број српске војске око административне линије. Курти наставља са кампањом лажи и нападима на председника Вучића и Београд, јер тако избегава обавезе које има из дијалога. Није ни чудо што Курти говори како је изгубљено време у Бриселу, него би са Рашићем да пише нови статут српских општина“, поручио је Петковић.

Он је додао да су тренутно „услови изузетно тешки, никад тежи“.

„Ми настављамо са процесом нормализације. Тиме показујемо одговорност. Од огромног броја Срба који су аутобусима дошли да гласају на измештена бирачка места, велики број је гласао за Вучића, и то је оно што љути Куртија. Зато напад на Бањску, на села око Звечана, Банов До, упади у продавнице, магацине… али грађани Србије су показали одговорност, али се зато показао онај ко није одговоран“, истакао је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ је рекао да је узалуд Куртију да говори најразличитије лажи, јер је јасно да нема дијалога, нити икаквог помака.

„Он би да пише статут са Рашићем, који је рекао да је ЗСО – ‘Заједница џивџана’. Они се спрдају са тиме. Оно што Приштина треба да уради је да владином уредбом потврди статут који је договорен у оквиру дијалога Београда и Приштине, а на основу нацрта статута који је презентован у Бриселу“, напоменуо је Петковић.

Oн је оценио да је у питању огољена сила која има за циљ напад на српски народ.
„Сачуваћемо мир и стабилност, бранити права српског народа дипломатским средствима и омогућићемо нормалан живот. Ово је типична антисрпска политика Куртија која нарушава позицију српског народа на КиМ и доводи је у безизлазно стање“, нагласио је Петковић.

(Танјуг)

Повезани чланци

Back to top button