Петковић: Нови Куртијеви покушаји да на северу КиМ изазове нову кризу

Хапшење Лазара Д. на озлоглашеном пункту на Бистричком мосту, збогпрошлогодишњих догађаја испред општине Звечан, мотивисано је искључиво политичким разлозима и нови је покушај Аљбина Куртија да заоштри ситуацију на северу Косова и Метохије и изазове нову кризу, саопштио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Петковић наводи да у прилог томе говори чињеница да је Лазар Д. као радник царине на административном прелазу Јариње, више од годину дана свакодневно пролазио овим путем и нормално се кретао севером КиМ, а  приведен је сада када Приштини одговара ново подизање тензија.

„Јасно је да Курти наставком терора, који по правилу примењује током разговора о могућности наставка дијалога, жели да испровоцира Србе на КиМ и додатно ескалира ситуацију на терену и побегне од својих обавеза у дијалогу“, истиче Петковић.  

Пита, како то да нико није одговарао за мучко рањавање Драгише Гаљка испред општине Звечан кога су Росу полицајци са два метка погодили у леђа и дан данас се од тих повреда опоравља, а хапси се Србин из Звечана због тога што је заједно са својим суграђанима био испред своје општине протестујући због окупације?

„Јасно је да су гаранције које су децембра 2022. године дали САД и ЕУ да Срби неће бити хапшени из политичких разлога и због протестних окупљања, већ дуже време само празно слово на папиру и да Курти има одрешене руке да спроводи терор над српским народом и Србима због протеста на терет ставља најтежа кривична дела попут рушења такозваног „уставног поретка“. Да ли ће уместо санкција за нове једностране и ескалаторне потезе и ново хапшење Срба, Курти, поред прогона, укидања динара, блокаде српске робе и других непочинстава, бити награђен у Бриселу укидањем ионако благих мера?“.

На крају се закључије да би, уместо што западни представници међународне заједнице превише гледају кроз прсте Куртију, ребало да зауставе антисрпску политику Приштине која ствара неподношљиве услове живота за српски народ на КиМ.

Повезани чланци

Back to top button