Петковић обишао нападнуте младиће из Бабиног Моста

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић обишао је данас нападнуте српске младиће из Бабиног Моста и поручио да „вруће приштинске главе“ треба да се охладе, а да косовске институције треба да раде свој посао, проналазе и кажњавају нападаче на Србе.

Након што је група Албанаца напала и нанела телесне повреде четворици српских младића у Бабином Мосту, мештане овог села обишао је помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић који је разговарао са родитељима повређених момака.

Један од родитеља нападнутих дечака Звездан Славић, испричао је да су нападачи прво насрнули на Дарка Бојковића те да су користили ножеве и боксере, цигле и блокове којима су гађали Србе.

„Мој син има повреду главе, а има и повреде по телу“, испричао је Славић и додао да је група албанских младића сустигла Србе који су бежали, а потом претукла.  

Повређени дечаци су после указане помоћи у болници у Косовској Митровици пуштени кућама. Србе из Бабиног Моста узнемирио је и забринуо овај инцидент.

Поручивши да држава Србија најоштрије осуђује етнички мотивисан напад на четворицу српских младића у Бабином Мосту помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић је поновио да ни председник ни Влада ни Канцеларија за КиМ неће оставити свој народ на Косову и Метохији.

„Овај напад као и сви други напади на централном Косову и у Поморављу и у Метохији нису добри и не представљају никакав добар основ за разговоре Београда и Приштине и нормализацију односа, јер је за то је потребно створити једну врсту мирољубиве атмосфере. Како мирољубива атмосфера може да се створи када имате напад на малолетну децу, а један од тих малолетника је управо младић који је прошле године био избоден испред моста у Косовској Митровици, а овде се затекао како би посетио своју баку и свог деду“, нагласио је Петковић.

Запитао се „шта би се десило када би само једна кап крви пала, ко би онда био одговоран“?

„Зато све време упозоравамо и говоримо да је неопходно да се вруће приштинске главе охладе да дође до нормализације односа, да приштинске институције раде свој посао и коначно кажњавају оне који нападају Србе. Јер ако и ово прође без икакве казне, јасно је која се порука шаље“, рекао је Петковић.  

Помоћик директора Канцеларије за КиМ је упутио позив међународној заједници, представницима КФОР-а и приштинске институције да реагују на све учесталије нападе на Србе и њихову имовину.

„По ко зна који пут Срби бивају нападнути, српска имовина се пљачка, краде се стока, пољопривредна механизација, да не говорим о вербалним и физичким нападима, али по правилу никада нема оног који је одговоран. Никада нема оног који треба да буде процесуиран и кажњен. Очигледно, на тај начин се шаље порука да је дозвољено да се Срби нападају јер сваки пут кад нападнете Србе нико не одговара. Поред не реаговања институција овде на Косову и Метохији, јер не постоји очигледно владавина права, с друге стране имамо и ту једну врсту хистерије у албанском друштву, која генерише пре свега говор албанских политичара у Приштини према свему ономе што је српско у циљу потпуног затирања српског живота овде на простору Косова и Метохије“, рекао је Петковић.

Бабин Мост је мешовито село на путу Приштина – Косовска Митровица и припада општини Обилић.

Иван Миљковић

 

Повезани чланци

Back to top button