Петковић писао Лајчаку због упада полиције у објекте Поштанске штедионице на северу КиМ

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић писмом је обавестио специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака о упаду такозване косовске полиције у експозитуре Поштанске штедионице у четири општине на северу КиМ.

Он је истакао да су они намерно користили дуге цеви и пуну ратну опрему како би застрашили цивиле и запослене, а затим и затворили пет експозитура Банке поштанске штедионице.

Он је у писму упућеном Лајчаку, у које је Танјуг имао увид, затражио да веродостојно извести државе чланице ЕУ о дестабилишућем деловању Приштине и гажењу дијалога и затражио конкретне кораке којима би се убудуће сви једнострани и насилни акти Приштине онемогућили.

Петковић је нагласио да је ова нова једнострана акција, у којој су били ангажовани и припадници специјалне јединице тзв. РОСУ, састављене искључиво од албанских припадника, наставак етнички мотивисаног насиља против Срба, којом Приштина циљано ремети њихову свакодневицу и за њих намерно креира неподношљиве услове за живот.

Додао је да је Приштина упадом директно згазила ауторитет ЕУ, као и да је то директан атак на јавно изнето очекивање Лајчака да је могуће да ће у наредном периоду моћи да сазове још један састанак, а поводом одлуке Приштине да укине динар и динарски платни промет на КиМ.

Међутим, Приштина је делима доказала да је не занимају ни преговори, ни ставови ЕУ, нити живот Срба, нагласио је Петковић подсетивши да је до упада у експозитуре Поштанске штедионице на северу КиМ дошли свега три дана након последње, седме рунде дијалога у Бриселу.

„Подсећам вас да је Приштина током свих тих састанака упорно одбијала предлог Београда да се стране обавежу да ће одбацити сваки једнострани потез који води ескалацији. Тиме је и пред вама и вашим сарадницима отворено потврдила шта је њен циљ, што је само материјализовала, небројеним по реду, једностраним насилним актом против Срба“, навео је Петковић.

Како је написао, Србија од Лајчака тражи да хитно и веродостојно извести државе чланице о свим наведеним чињеницама у вези са протеклих седам рунди преговора, да јасно означи Приштину као фактор дестабилизације у том контексту и да делује како би се сви њени једнострани и насилни акти поништили и убудуће онемогућили.

„Уколико то не учините, приштински план убијања Дијалога суштински ће бити испуњен, што ће додатно отежати ионако катастрофалан положај Срба који се налазе под приштинском окупацијом и терором“, написао је Петковић.

Додао је да је сада последњи тренутак да се Приштина онемогући да надаље спроводи овакве једностране и ескалаторне мере и врати се за преговарачки сто како би се пронашло решење проблема.

(Танјуг)

Повезани чланци

Back to top button