Петковић: Приштина злоупторебљава жртве сексуалног насиља и вишеструко увећава њихов број

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић саопштио је, поводом Међународног дана борбе против сексуалног насиља у конфликтима, да политичари у Приштини, на челу са Аљбином Куртијем, за дневно политичке сврхе злоупотребљавају жртве сексуалног насиља током сукоба у нашем региону и тенденциозно број жртава вишеструко преувеличавају.

„Курти и његови сарадници годинама говоре о 20.000 жртава сексуалног насиља на Косову и Метохији током сукоба 1999. године, иако је надлежна институција у Приштини статус жртве сексуалног насиља потврдила за мање од хиљаду особа. Ти званични подаци наводе се и у извештају генералног секретара УН од 1. октобра 2020. године“, напомиње Петар Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ истиче да, „при том, српске цивиле који су брутално малтретирани и силовани од стране припадника терористичке УЧК у Приштини нико и не помиње, иако је та појава била масовна“.

„Злоупотреба жртава сексуалног насиља јесте врхунац бездушности и политичко профитерство најгоре врсте, а највећу штету због таквог понашања трпе управо жртве и зато ово није и за Београд никад неће бити тема за политичке обрачуне и манипулацију бројкама“, саопштио је Петковић.

Према његовим речима, чињеница је да у Приштини, без икакве емпатије, сексуално насиље у сукобима приказују као једнострану појаву како би се демонизовала једна страна у конфликту.

„На Међународни дан борбе против сексуалног насиља у конфликтима свако разуман и човечан мора да укаже на неопходност сузбијања и кажњавања ове појаве, као и да позове на пружање сваког вида помоћи и подршке жртвама“, оцењује Петковић.

Повезани чланци

Back to top button