Петковић: Пуштени координатор РИК-а и возачи камиона који су приведени на Мердару

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је за РТС да су кординатор РИК-а и вoзачи камиона који су превозили референдумски материјал пуштени и да се враћају у Београд.

Тројица возача камиона са материјалом неопходним за одржавање референдума и координатор Републичке изборне Комисије Марко Јанковић приведени су синоћ на прелазу Мердаре.

Уместо да их дочекају представници ОЕБС-а који је требало да преузму материјал и дистрибуирају их на 140 бирачких места, сачекало их је десет возила косовске полиције, рекао је Петар Петковић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Према Петковићевим речима, њима у одузети мобилни телефони и одведени су у косовску полицију у Лужанима, десетак километара од Мердара ка Подујеву.

Додао је да је Београд синоћ послао официра за везу Дејана Павићевића и да су они ослобођени и да су на путу за Београд.

Петковић каже да је специјалном представнику ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирославу Лајчаку рекао да је да су прекршени сви споразуми, док се, тврди, шеф ОЕБС-а на КиМ Мајкл Давенпорт није ни јавио на телефон.

Пoдсетио је да такозвана косовска скупштина данaс треба да донесе Декларацију о забрани спровођења референдума. Од кад је Аљбин Курти премијер привремених институција у Приштини на КиМ су се догодила 133 међунационална инцидента.

Нагласио је да заплењени референдумски материјал још налази на административном прелазу Мердаре да ОЕБС још може да га дистрибуира као што су се обавезали договором од 22. децембра.

Петковић каже да је важно што су се земље Квинте огласиле и позвале Куртија да омогући одржавање референдума, упркос његовим тврдњама да је то супротно такозваном косовском уставу.

Додаје да је то исто поручио и високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

Повезани чланци

Back to top button