Petković sa Amarelom o stanju na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa otpravnikom poslova ambasade Republike Portugalije u Srbiji Žozeom Amaralom i upoznao ga sa teškim položajem srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i trenutnim tokom dijaloga Beograda i Prištine, sa posebnim osvrtom na poslednju rundu razgovora u Briselu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je potvrdio da je prošle nedelje u Briselu bilo reči o svim ključnim temama, od deeskalacije krize na severu KiM, pa do primene svih do sada postignutih sporazuma, u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

U tokom kontekstu Petković je naglasio da je Beograd konstruktivna strana u dijalogu spremna na kompromis zarad normalizacije odnosa i izgradnje trajnog i održivog mira, ali da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno podvukao čvrst stav da Beograd ne može da prihvati nezavisnost tzv. Kosova i njegovo članstvo u UN.

Takođe, prema rečima Petkovića, Beograd je potpuno spreman i za formiranje Zajednice srpskih opština koja je nasušna potreba srpskog naroda na severu Kosova i Metohije i koja treba da im garantuje sva kolektivna prava za ostanak i opstanak na njihovim vekovnim ognjištima.

Nažalost, Priština na čelu sa Aljbinom Kurtijem, po ko zna koji put na sve moguće načine pokušava da opstruiše sam tok dijaloga i ispunjavanje preuzetih obaveza, isto kao što odbija da omogući uslove za raspisivanje lokalnih izbora u četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije kako bi na vlasti održao svoje lažne gradonačelnike.

Poštovanje preuzetih obaveza u razgovorima Beograda i Prištine, pomoglo bi da se dođe do sveobuhvatnog, kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju, što je u interesu mira u čitavom regionu, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković.

Povezani članci

Back to top button