Петковић са амбасадором Аргентине о ситуацији на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић разговарао је  са амбасадором Републике Аргентине у Републици Србији Освалдом Марсиком, са о последњој рунди дијалога Београда и Приштине, одржаној недавно у Бриселу с посебним освртом на формирање ЗСО, али и о положају и проблемима српског народа у покрајини.

Свакодневне провокације, једностране акције и ескалаторни потези, неоснована хапшења и лажне оптужбе усмерене према Србима, на чему истрајава режим Аљбина Куртија, по Петковићевим речима, јасно показују да је албанској страни једини циљ изазивање нових тензија и заоштравање ситуације на терену, која води ескалацији и продубљивању кризе.

Смиривању ситуације не доприноси ни забрана Приштине да Срби гласају на простору КиМ на парламентарним изборима 17. децембра, али ни одбијање Аљбина Куртија да хитно крене у правцу деескалације у четири општине на северу КиМ, нагласио је директор Петковић.

Петковић је потцртао да се Београд увек залагао за трајан и одржив мир и стабилност у покрајини и на Западном Балкану и да српској страни инциденти никада нису били ни циљ ни средство, те да је сва одговорност за кризна дешавања на Приштини.

Због тога је од непроцењиве важности да међународна заједница одлучно, политичким и дипломатским средствима спречи Приштину у настојањима да дестабилизује регион и спречи нове Куртијеве једностране акције, закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

На крају разговора Петковић је захвалио амбасадору Марсику и његовој земљи на доследној подршци суверенитету и територијалном интегритету Републике Србије, истичући опредељење Републике Србије да негује и унапређује традиционално пријатељске односе са Републиком Аргентином.

Повезани чланци

Back to top button