Petković sa Frangešom o stanju na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa slovenačkim specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Anžejem Frangešom o sveobuhvatnoj situaciji u pokrajini, istakavši da je neophodno da Priština povuče konkretne korake u cilju deeskalacije situacije na severu pokrajine i uzdrži se od jednostranih, nasilnih i protivpravnih akcija kojima svakodnevno teroriše srpski narod i izaziva nove krize i tenzije na terenu.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Slovenije u Republici Srbiji Damijan Bergant.

Petković je sagovornicima ukazao na konstantno institucionalno, političko i fizičko nasilje koje nad Srbima u pokrajini sprovodi Kurtijev režim, a koje je 24. Septembra dovelo i do tragičnih događaja u Banjskoj koje svakodnevno Kurtijev represivni režim koristi za dodatni obračun sa Srbima.

On je izrazio zabrinutost zbog učestalih, neosnovanih i protivpravnih hapšenja Srba, kao i zbog svakodnevnih akcija tzv. specijalne policije na severu pokrajine, koja ni po jednom sporazumu ne bi smela tu da se nalazi.

On je podvukao da je Beograd odlučan da sva otvorena pitanja rešava mirnim putem u okviru dijaloga posredstvom EU, kao i da je neophodno da Priština formira Zajednicu srpskih opština na koju Srbi sa KiM čekaju više od deset godina i što je obaveza Prištine preuzeta u dijalogu u Briselu, ali da Aljbin Kurti svojim svakodnevnim potezima i zapaljivim izjavama ruši sve do sada postignute sporazume.

Direktor Petar Petković je krenuo pažnju i na činjenicu da vlasti u Prištini, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, na sve načine pokušavaju da spreče sprovođenje lokalnih izbora na severu Kosova i Metohije, iako je Srpska lista izrazila spremnost da na njima učestvuje.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković je zaključio da je Aljbin Kurti glavni krivac za trenutno, neodrživo stanje na terenu koje vodi pokrajinu i ceo region ka novim tenzijama i kriznim situacijama, što ne ide u pravcu deeskalacije, već direktne eskalacije stanja na KiM, dok Beograd i Srbi na KiM žele trajni i održivi mir na prostoru pokrajine.

Povezani članci

Back to top button