Петковић са Хилом: Српска делегација у Бриселу максимално одговорна и инсистирала на очувању мира

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са амбасадором Сједињених Америчких Држава у Републици Србији Кристофером Хилом кога је детаљно информисао о разговорима Београда и Приштине, који су одржани у четвртак, у Бриселу и настојањима Београда да се кроз дијалог смире тензије и пронађе одрживо решење на терену.

Петковић је истакао да је Београд и овог пута показао да жели наставак дијалога и успостављање нормализације односа са Приштином, што би био предуслов мира, стабилности и економског просперитета државе Србије, али и целог региона западног Балкана.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је нагласио да је делегација Београда показала максималну одговорност и све време инсистирала на очувању мира и безбедности грађана у покрајини и да је у том светлу понудила компромисна решења, која је приштинска делегација одбила.

Приштина је у Брисел дошла са идејом о некаквом генералном споразуму у шест тачака, са посебним инсистирањем на међусобном признању, плаћању наводне одштете од стране Београда и поновном преиспитивању свих претходно договорених споразума, што јасно показује да приштински политичари имају само два циља, укидање државе Србије на територији Косова и Метохије и протеривање Срба са њихових вековних огњишта, упозорио је директор Петар Петковић.

Петковић је изразио бојазан да ће инсистирање Приштине да за десет дана примени одлуке о пререгистрацији возила и личним картама, довести до даљег подизања тензија и до појачаних провокација и притисака на Србе.

„Зато је од суштинског значаја да сви релевантни међународни фактори схвате озбиљност ситуације у којој се тренутно налазимо и разумеју да једностране акције Приштине по наведеним питањима могу угрозити безбедносну ситуацију на Косову и Метохији“, нагласио је Петковић.

Нагласио је да би формирање Заједнице српских општина, која је договорена Бриселским споразумом, а што приштинска страна одбија да испуни више од девет година, био неопходан корак у добром смеру и кључ за решавање многих проблема у покрајини.

Србија ће наставити да у наредних десет дана трага за компромисним решењима, али ће исто тако остати одлучна да заштити безбедност српског народа на Kосову и Метохији и да га сачува од погрома и прогона, закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић.

На крају разговора, директор Петар Петковић захвалио је америчком амбасадору на разумевању за положај српског народа у покрајини, али и на препознавању да је српска

деледгација на разгоре у Бриселу дошла спремна да преговора, да дође до компромиса и пронађе пут напред.

Повезани чланци

Back to top button