Петковић у Бриселу инсистирао да уредба Централне банке буде укинута

Директор Канцеларије за Косово и Метохије Петар Петковић рекао је да су данашњи разговори у Бриселу били изузетно тешки. Београд за разлику од Приштине показује опредељеност да све проблеме решава кроз дијалог, док Курти доноси једностране мере, нагласио је Петковић.

„Делегација Београда је наступила одговорно, аргументовано, али и врло одлучно објашњавајући и указујући на катастрофалне последице једностране одлуке Аљбина Куртија и власти у Приштини да укине динар, забрани и укине платни промет Србије на простору КиМ, забрани последично плате, пензије и социјална примања за око 100.000 Срба, али не само Срба, већ и Горанаца, Египћана…“, рекао је Петковић окупљеним новинарима.

Како је рекао, чињеница да је он данас у Бриселу за разлику од Беесника Бисљимија показује опредељеност Београда да све проблеме решава кроз дијалог, за разлику од премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија који доноси ескалаторне мере са циљем протеривања Срба са КиМ.

„Састанак је показао да одлука тзв. ЦБК подразумева решење на политичком нивоу. Ја сам зато био овде, не и Бисљими. Последице такве одлуке су политичке. Тачно је да се о динару никада до сада није разговарало у дијалогу, али обзиром да одлука тзв. ЦБК погађа директно Србе, наравно да ће се разговарати у Бриселу“, нагласио је Петковић.

Како је истакао, веома је важно да се покаже пуна опредељеност због чега је делегација Београда дошла у пуном саставу и да је указала на разорне последице одлуке о динару.

„У дискусији су представници тзв. ЦБК говорили да Комерцијална банка има више рачуна, што није тачно јер је 55.000 рачуна у Поштанској штедионици. То јасно показује да не постоји прави разлог те тзв. уредбе ЦБК, да ни не знају све детаље везано за платни промет, већ да је реч о чисто политичкој одлуци“, указао је Петковић.

Истакао је да је прави разлог доношења ове одлуке протеривање Срба са КиМ.

„Ми ћемо као одговорна страна учинити све да пронађемо решење. Инсистирали смо на томе да спорни делови уредбе буду уклоњени, али смо говорили о томе да Банка Поштанка Штедионица мора да остане да функционише на КиМ, јер преко ње иду сва плаћања за наш народ на КиМ“, рекао је Петковић.

Истиче и то да важно рећи како је Србија у Бриселу покренула сва важна питања и проблеме са којима се сусрећу Срби на КиМ.

Додао је да је важно да су на састанку покренута сва горућа питања и да је указано на проблеме Срба, као и да је Београд истрајан да нађе решење и омогући да Срби примају своје плате, пензије, социјална давања.

„Одлука показује да Приштина не жели да формира ЗСО и угаси институције које су темељ ЗСО. У разговору са Лајчаком тет-а-тет, делегације са Лајчаком и на крају тројном састанку указали смо на све проблеме“, рекао је.

Како је истакао, Лајчак и он су дошли до истог става – да је за решавање питања насталих због једностране политике потребно решавање на политичком нивоу.

Како је рекао, очекује наставак разговора, а Београд ће се одазвати позиву Лајчака, јер је кључно да се то питање реши.

(Танјуг)

Повезани чланци

Back to top button