Петковић: Важно да Вјоса Османи коначно признаје да је ЗСО у Бриселу договорена

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић каже да у мору апсурдних изјава приштинских политичара, прво место заузима порука Вјосе Османи која је устврдила да је такозвано Kосово испунило све своје обавезе и споразуме из дијалога те да никада неће формирати ЗСО, онако како је договорено у Бриселу.

„Та изјава, поред тога што је потпуно бесмислена, показује право лице политичара у Приштини, који мисле да је Бриселски споразум шведски сто са кога могу да узму оно што им одговара и чије одредбе могу у ходу мењати и произвољно тумачити“, подсећа директор Канцеларије за КиМ.

Наводи да је управо је Београд испунио све своје обавезе и кредибилан је и стрпљив партнер у процесу дијалога, док Приштина осим ЗСО, одбија да спроведе и споразуме из домена енергетике, одбија сарадњу по питању решавања судбине несталих и изнова поставља нове услове како би потпуно обесмислила дијалог као процес за решавање свих отворених питања и пут ка нормализацији односа.

Како се даље наглашава, важно је да је Вјоса Османи коначно признала да је Заједница српских општина у Бриселу договорена са свим извршним овлашћењима и јасном структуром и да управо у томе лежи разлог због ког Приштина одбија њено формирање скоро девет година.

„Надам се да је Османијева чула током претходних дана и посете високих званичника ЕУ

САД и Велике Британије региону да договори морају да се поштују и да ће јој, када процесуира те информације, бити јасно да не може вечно бежати од испуњавања својих обавеза“, закључује Петковић,

Повезани чланци

Back to top button