Петковић: Забраном доласка патријарха Приштина Србима укида право на верски живот

Директор Канцелараије за КиМ Петар Петковић саопштава да је забраном Његовој Светости Патријарху српском Порфирију да борави у Пећкој патријаршији, српском народу на Косову и Метохији, након ускраћивања читавог низа основних људских права, укинуто и право на верски живот.

„Умерена и хришћанска реакција патријарха на забрану његовог доласка на Косово и Метохију, праћена његовом молитвом за мир између Срба и Албанаца, још једном потврђује колико је исправна и праведна борба српског народа за опстанак на Косову и Метохији и колике су размере зулима и насиља којем је наш народ изложен“, наведено је у саопштењу.

Подсећа се да је Пећка патријаршија вишевековно седиште српских патријарха и да је право патријарха Порфирија да врши службу у том манастиру, чији је старешина, неприкосновено и старије од сваког световног права и јаче од сваког овоземаљског насиља.

„Онај ко је донео одлуку о забрани кретања српском патријарху практично је забранио хришћанство на Косову и Метохији, али српски народ је имун на такве забране, јер је своју хришћанску веру очувао и сачувао у много тежим временима, а српско кандило нису успели да утуле ни много већи силници, па неће ни башибозук који је данас на власти у Приштини“, наглашава Петковић.

Пита се да ли ће хришћанска Европа, у време када колективно слави божићне празнике, остати нема пред овим насиљем без преседана, и да ли ће прећи преко чињенице да је једном хришћанском народу у срцу континента након свега забрањено и да се моли Богу?

„Треба ли поново да почну да нам пале цркве и манастире да би се неко пробудио? Нека о томе мисле они који ових дана на север Косова и Метохије доводе приштинске насилнике са дугим цевима! Нека још једном добро размисле шта помажу и коме помажу!“ наведено је у саопштењу.

Повезани чланци

Back to top button