„Пето писмо Хилде Дајч“ и трибина „Козара 1942“ у Грачаници и Бословији у Призрену

Пројекција документарно-играног филма „Пето писмо Хилде Дајч“ редитеља Ивице Видановића после које ће бити организована трибина трибина „Козара 1942.“  биће одржана у уторак 31. јануара 2023. Годне у Дому културе у Грачаници.

Филм приказује судбину јеврејске девојке у окупираном Београду, њену пожртвованост и храброст, одлучност да помогне својим сународницима у концентрационом логору по цену сопственог живота. Иза Хилде Дајч остала су четири писма непроцењиве историографске вредности, а која сведоче о животу и смрти у логору на Старом Сајмишту.

„Пето писмо Хилде Дајч“ написано је 80 година касније и упућено је свима нама – да се сетимо и не заборавимо хериоине наше прошлости.

Пројекцију филма прати предавање „Козара 1942“ које ће одржати кустос Музеја жртава геноцида историчар Бојан Арбутина. Предавање ће бити посвећено козарачкој епопеји из 1942. године када је српски народ доживео једно од својих највећих страдања у својој дугој историји. Уз историјски осврт на време, место и контекст страдања, предавач ће провести слушаоце кроз пределе Босанске крајине током Другог светског рата, идентификоваће главне историјске процесе, злочинце и жртве и упознаће заинтересоване са страдањем српског народа на простору Независне државе Хрватске.

Пројекција филма и трибина одржаће се у Богословији у Призрену са почетком  у 12 часова и у Дому културе „Грачаница“ у 19 часова у великој сали.

Организатори су Дом културе „Грачаница“, Музеј жртава геноцида и Богословија „Свети Ћирило и Методије” у Призрену.  

Повезани чланци

Back to top button