Почео је Госпојински пост

За православне вернике данас почиње Госпојински пост. Ово је најкраћи од четири велика годишња поста и траје 15 дана, од 14. до 28. августа, по новом календару.

Госпојински пост је строжији од Божићног и Апостолског, те православци, због великог поштовања према Пресветој Богородици, овај пост посте као и Велики пост.

Црква је установила овај пост како би се сви сећали Пресвете Богородице и тражили молитвено заступништво од Ње.

Први пут се пост спомиње у списима Теодора Студита (826). Госпојински пост је коначно утврђен на Цариградском сабору (1166.) у време Патријарха Луке Хрисоверга (1156. – 1169.) и цара Манојла I Комнина (1143.-1180).

Шта треба још да знамо о посту? Прву заповест о посту налазимо у Светом Писму у причи о паду Адама и Еве, када су они прекршили Божију заповест да не једу са дрвета познања добра и зла.

Господ Исус Христос је постио четрдесет дана и ноћи, као и пророк Илија у Старом Завету, или Пророк Мојсије на гори Хориву.

Пророк Данило је показао да се постом крепи људско тело Нарушавање заповести ο посту први је грех. Зато и први подвиг човека у ослобођењу од греха, јесте држање поста.

Пост је, дакле, прва неопходност на путу нашег спасења, а Црква га сматра као врло важну и значајну установу за духовни и телесни живот.

Рана Христова Црква наставила је с поштовањем прописа ο посту, али је придодата духовна категорија, која проистиче из свеукупног Христовог учења.

Пост има две стране: телесну и духовну. Телесни пост је уздржавање од јела животињског порекла.

Духовни пост подразумева одрицање од сваке врсте грешних и злих помисли, жеља и дела.

Телесни пост је само неопходно помоћно средство за успешну духовну борбу против страсти, које се распирују кроз телесне жеље. Стварни пост који обухвата и телесни и духовни аспекат, приводи човека смирењу.

Повезани чланци

Back to top button