Почиње Графест: Три дана за документарце и сродне форме у ревијалном и такмичарском делу

Фестивал документарног филма и телевизијских форми ГРАФЕСТ, одржаће се једанаести пут  у Грачаници у од понедељка 5. децебра до среде 7. децмбра.

Под слоганом „После“ на фестивалу ће у оквиру ревијалног програма, бити приказани филмови: „Чекајући Хандкеа“ Горана Радовановића,  „Корени“ Тее Лукач и „Пут у непознато“ Ненада Јуришића.

Овогодишњи „Графест“ отвориће филм Горана Радовановића „Чекајући Хандкеа“ а остварењем Ненада Јуришића „Пут у непознато“ фестивал ће бити затворен. Како најављују организатори ауторске екипе биће присутна током обе пројекције

Сваки од ових филмова тематизује и проблематизује то „После“ садржано у мотоу фестивала, истиче Жарко Миленковић и додаје:

„Први филм Чекајући Хандкеа редитеља Горана Радовановића, проблематизује „после“ као судбинску запитаност гетоизираног човека, тј. да ли за човека гета постоји „после“ или је његово после вечито сад? Човек гета је суочен са још много других који су у истој ситуацији и у истом положају, што обесмишљава сваки даљи, могући напредак. Чекајући Хандкеа је „после“, свих могућих после гето света.

Други филм, редитељке Тее Лукач Корени, проблематизује питање како се после великих катастрофа вратити месту и природи које ју је претрпело. Да ли су људи трајно обележени несрећом, као и то да ли природа памти несреће? Корени кроз причу о томе шта остаје после, врше ретрауматизацију живота и осмишљавају могућност суживота и помирења.

Сличну проблематику тематизује и филм Ненада Јуришића Пут у непознато, који са временске дистанце од безмало тридесет година акције „Олуја“ којом је протерано српско становништво из Хрватске, суочава његове актере са оним шта се збило са њима. Овај филм, на неки начин из перспективе „после“, враћа његове актере у оно што је претходило том после.“

Сви ревијални филмови биће приказивани у вечерњем термину од 20 часова:

 05. 12. – „Чекајући Хандкеа“ Горана Радовановића;

06. 12. – „Корени“ Тее Лукач и

07. 12. – „Пут у непознато“ Ненада Јуришића.

На конкурс за такмичарски део програма пријавило се укупно 26 аутора и остварења, махом телевизијских форми, док је селекцију прошло њих 20 и они ће бити приказани у три блока током три фестивалска дана.

 О селекцији, Невена Матовић каже следеће:  „И ове године, са истим ентузијазмом и жељом да се прикаже да је нормалан живот могућ и у временима неизвесности, аутори докуметарних филмова и телевизијских репортажа бележе проблеме, и комуналне и административне, брижљиво неговање традиције, говоре о слободи која је постојала једино у затвору и сугеришу на неискоришћене потенцијале колевке српске духовности. У свим тим околностима опстају и својим невероватном енергијом живе живот обични, слободни људи који су одличили да опстану и остану, сачувају и негују. Традиционално и изворно је нешто што је свих ових година било некако најупечатљивије када је реч о филмовима који учествују на ГРАФЕСТ-у.“

Блокови такмичарског програма биће приказани по следећој сатници:

 Блок 1, 05. 12. од 13 часова;

Блок 2, 06. 12. од 13 часова и

Блок 3, 07. 12. од 12 часова.

Победнике ће одлучити жири у саставу: Светлана и Зоран Поповић, Ивана Вановац, Ђорђе Јевтић и Растко Шејић.

Фестивал организује Дом културе Грачаница уз подршку Министарства за културу и информисање и Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије.

Повезани чланци

Back to top button