Подсећање: 23 године од убиства српских младића у кафићу Панда

У оружаном нападу маскираних особа на кафић у центру Пећи на Косову и Метохији 14. децембра 1998. године, убијено шест младића српске националности.

Током сукоба на Косову и Метохији, неидентификовани нападач је  14. децембра 1998. године напао кафић „Панда“ у Пећи. Том приликом убио је шест младића, а 15 ранио.

 Страдали су: Иван Обрадовић (14), Вукота Гвозденовић (16), Светислав Ристић (17), Зоран Станојевић (17), Драган Трифковић (17) и Иван Радевић (25).

Убиство 6 младића српске националности се сматрало осветом за убиство 34 чланова ОВК раније тог истог дана када су на граници са Албанијом упали у „легитимну заседу ВЈ“.

Припадници МУП-а Србије покренули су опсежну потрагу за извршиоцима терористичког напада. Дана 17. децембра у пећком кварту Капeшница полиција је ухапсила Агрона Колчакуа (1972). Резултат полицијске акције био је још десеторо ухапшених. Пре тога ухапшено је још тројица терориста: Газменда Бајрамији, Џевдет Бајрами и Верђеђа Влазними. Познато је да је постојао и четврти помагач.

У потрази у селу Глођане дошло је сукоба, при чему су убијена два припадника ОВК у униформама и са оружјем. Откривен је штаб ОВК у коме је нађена већа количина оружја, муниције и униформи као и возила које је ОВК отела од житеља Ђаковице. Укупно је у Пећи и Глођанима ухапшено 34 особа који су били повезани са нападом на кафић, а чланови ОВК били су под командом Рамуша Харадинаја.

Ове године на годишњицу убиства родитељи убијених нису били у Пећи, због како је објаснио парох Српске православне цркве у том граду, епидемијске ситуације.

Председник Србије Александар Вучић је у више наврата говорио да постоје „одређене информације“ о убиству у Пећи, а родитељи убијених већ дуже време су у контакту са Тужилаштвом за организовани криминал у Београду.

Вучић је једној тв станици изјавио да „има много страшних ствари с којима ћемо морати да се суочимо, као на пример убиства Срба у кафићу ‘Панда’ на Косову и Метохији 1998. године, за која нема доказа да су га извршили Албанци, како се веровало“.
Истрага о овом злочину је покренута тек 12. маја 2016. у Тужилаштву за организовани криминал у Београду.

„Истражне радње су кренуле и очекујемо да нам саопште када ће то бити, сами се питамо“, навео је раније Војислав Трифовић, отац убијеног Драгана.

Повезани чланци

Back to top button