Поглавар СПЦ на РТС -у: Косово је суштински део Србије – референдум је одржан 1389. године

Патријарх Српске православне цркве (СПЦ) Порфирије изјавио је да је Косово суштински део Србије, а да је „референдум о Косову одржан на Видовдан 1389. године”.

„Мислим да ту не постоји никаква дилема, физички у овом тренутку наша држава није присутна на Косову у пуном смислу те речи, а суштински Косово је део Србије. Оно што је доживљај и став цркве толико пута је изречено на Сабору да све што бих ја рекао било би сувишно”, казао је Порфирије за Радио-телевизију Србије (РТС).

Порфирије је рекао да је сигуран да без обзира на „реалполитичке околности”, за које је оценио да нису „ни најмање наклоњене Србији”, држава ради све како би сачувала мир и учинила највише за српски народ на Косову.

„Косово није само колевка нашег народа, него је и кивот препун моштију светих. Косово није само геополитичко питање за нас, већ и тема нашег идентитета”, истакао је он.

Он је нагласио да треба разговарати о заједничком животу Срба и Албанаца, а да би све мимо тога било одрицање „од нашег бића” и оценио да је „Бог на страни Србије”.

На питање о положају Срба у Хрватској, где је он био митрополит, патријарх је одговорио да би требало поправити услове живота Срба и учинити све да дође до помирења.

Нагласио је да је потребно о свему разговарати, а да „гурање ствари под тепих” Србе и Хрвате неће ослободити окова, увређености, повређености и осветољубивости.

Порфирије је оценио је да је поглавар Католичке цркве, папа Фрања, учинио велики гест оснивањем Мешовите комисије СПЦ и Римокатоличке цркве за оцену улоге кардинала Алојзија Степинца током Другог светског рата, про је папа одлучио пошто је покојни патријарх СПЦ Иринеј „проблематизовао” канонизацију Степинца.

„Да ли ће Католичка црква канонизовати Степинца, није наша ствар. Али, у дијалогу уз помоћ историчара из Србије и Хрватске ми смо покушавали да разне догађаје из живота Степинца осветлимо што је могуће боље”, навео је он.

Само Бог зна да ли ће и када ће папа доћи у Србију

Поглавар Српске православне цркве патријарх Порфирије рекао је да евентуални долазак папе зависи од много фактора и да „неће промишљати сам већ све мора бити продукт саборног промишљања, читаве СПЦ”.

„Оно што могу рећи на ту тему, до сада, колико је мени познато, никада ни једном приликом није била никаква иницијатива од стране Ватикана у односу на нашу Цркву нити обрнуто. Патријарх Иринеј је говорио да би то било добро и корисно за однос двеју Црква али – да ли и када ће то бити, заиста Бог свети зна”, рекао је Порфирије за Радио-Телевизију Србије на питање да ли ће СПЦ дати сагласност за долазак папе у Србију.

На питање о спору Руске православне цркве и Васељенске патријаршије, он је рекао да патријарх Вартоломеј није поступио у складу с предањем Цркве, те да је СПЦ на страни Московске патријаршије.

Московска патријаршија је оптужила васељенског патријарха да је „упао” у њено канонско подручје у Украјини и неким тамошњим црквеним организација дао аутокефалности мимо правила.

Порфирије је рекао да „није пророк”, али се нада да васељенски патријарх неће слично да поступи на подручју Македоније и Црне Горе, додавши да је поступак Вартоломеја према Украјини довео да великих потреса у православном свету.

На питање о односу с Македонском православном црквом која тражи аутокефалност, рекао је да „неће имати ни мање ни више разумевања” од претходних српских црквених поглавара.

„Неће бити нове ствари, али може бити нов начин, свако од нас оставља посебан печат, стало ми је да се превазиђе раскол са Македонском црквом”, рекао је Порфирије, преноси Бета.

Он је рекао да је Сабор СПЦ увек спреман да се дође до решења у складу с канонима, без икаквих политичких притисака и утицаја каквих је, навео је, било од почетка раскола до данашњих дана.

(извор: Политика)

Повезани чланци

Back to top button