Покренута петиција за враћање споменика српским борцима на гробљу у Приштини, потписник и Жак Огар

Група интелектуалаца из српске заједнице на КиМ покренула је петицију да се споменик палим српским борцима, који је на иницијативу француске и немачке амбасаде измештен, врати на централно место спомен-парка на православном гробљу у Приштини, преноси РТС.

Бела спомен-плоча из 1984. године, на којој је поред крста исписано „Овде леже посмртни остаци српских војника палих у ратовима 1912 – 18“, измештена је са бочне стране парка, а уместо ње постављена је црна мермерна плоча на којој на француском, српском и албанском пише: „Француским војницима палим на Косову„.

Због тога је група интелектуалаца из српске заједнице на КиМ покренула петицију да се споменик врати на своје место.

Дубоко узнемирени вешћу да је споменик српским војницима из ратова 1912-1918 на војничком гробљу у Приштини измештен на иницијативу француског амбасадора Оливијера Героа и немачког амбасадора Јорна Родеа, српска заједница на Косову позива све заинтересоване да подрже петицију за враћање споменика на претходно место, а да се двојица амбасадора јавно извине за њихов непромишљени чин“, наводи се у образложењу петиције.

Епархија рашко-призренска изразила је у недељу дубоку забринутост због измештања споменика, истичући да о томе нису били консултовани.

Француска и немачка амбасада у Приштини у заједничком саопштењу објављеном у понедељак, навеле су да је споменик српским борцима „само“ померен неколико метара и да су разочаране што је тај гест погрешно протумачен.

Жак Огар потписао петицију и поручио: Увреда за храбре српске војнике који су дали своје животе за отаџбину и слободу“

Пуковник Жак Огар, бивши командант француских специјалних снага на Косову и Метохији, изјавио је да је потписао петицију за враћање спомен плоче палим српским војницима током Балканских ратова и Првог светског рата на војном православном гробљу у Приштини.

Он је истакао да би амбасадори и званичници који су одговорни за измештање споменика требало да се јавно извине за тај „срамни чин“.

Огар је додао да не може да верује да дипломате нису разумеле да је измештање споменика увреда за српски народ.

„Управо сам потписао петицију коју сте ми послали и проширио сам је. Оставио сам неке коментаре на самом сајту. Овај чин је срамота, неизбрисива срамота за оне који стоје иза тога. Не могу да верујем да нису схватили да је ово увреда за храбре српске војнике који су дали своје животе за отаџбину и слободу“, рекао је Огар за „Косово онлајн“.

Он је позвао одговорне да исправе грешку и да се побрину да спомен плоча буде враћена на своју првобитну позицију.

„Ови недостојни званичници сада морају јавно да затраже опроштај и да се побрину за савршену рестаурацију споменика на његовом месту. Ове ‘дипломате’ сада морају да поправе своју озбиљну грешку против сећања, против части и против верности“, поручио је Огар

(РТС – Косово онлајн)

Повезани чланци

Back to top button