Полиција најавила крај акције у Бањској, у Липљану разбијени прозори на српској школи (ВИДЕО)

Мирно је протекла и ноћ на северу Косова и Метохије. Како је најављено из косовке полиције акција претраге терена у Бањској данас до поднева требала би да буде завршена након чега се очекује да буде дозвољен приступ овом селу надомак Звечана, које полиција од недеље држи у блокади.

Припадници косовске полциције ће и даље остати у селу и на терену портвридо је заменик командира полиције за северни регион Ветон Ељшани. Мере полиције су од јуче ублажене тако да је мештанима, уз претходну контролу и проверу омогућено да због потребе набавке намирница излазе из села.

На Косову и Метохији је тродневна жалост због погибије Стефана Недељковића, Игора Миленкoвића и Бојана Мијаиловића. Они су пострадали у оружаном сукобу са полицијом код Бањске када је такође погинуо и косовски полицајац Африм Буњаку. Косовска полиција званично још увек није саопштила идентитет убијених Срба али се међу грађанима то зна. У Косовској Митровици, Звечану, Лепосавићу, Зубином Потоку, више хиљада грађана, паљењен свеће одало је пошту убијени суграђанима. У Северној Митровици су то учинили и представници Српске листе.

Тела убијених Срба и даље су у Приштини и не зна се када ће она бити испоручена породицама.

За данас је у Притшини Аљбин Курти сазвао седницу Владе и сигурно да ће се расправљати о ситуацији на северу Косова и Метохије у светлу последњих дешавања у Бањској, а биће донета и одлука о помоћи породици убијеног косовског полицајца.

Инцидент у Липљану

Ноћас су на згради спрске школе «Браћа Аксић» у Липљану непозанти починиоци разбили прозоска стакла. У овом градићу на централном Косову двадесетак километара од Приштие живи близу 300 стотина Срба.

Јариње и Брњак и даље затворени

Адмнистративни прелази Јариње и Брњак још увек су затворени за сабраћај , то је трећи дан. Преко њих се може једино пешице и то само из правца Косова и Метохије, улазак још увек није дозвољен. Грађанима који из праца уже Србије долазе на Косово и Метохију препоручује се да користе прелазе Мердаре, Бела Земља одноsно Кончуљ, и оне мање Мутиводe и Мучибаба.

(Ризница)   

Повезани чланци

Back to top button