Полиција: Дечак ишао у школу са поштољем и молотовљевим коктелима

Начелник Полицијске управе за Град Београд Веселин Милић саопштио је детаље трагедије у Основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду. Истакао је како је малолетни починилац планирао напад месец дана и да је имао написан списак и исцртан план школе.

Напоменуо је да је нападач у ранцу носио два пиштоља са три оквира и четири Молотовљева коктела и да је након напада сâм позвао полицију.

Начелник Полицијске управе за Град Београд Веселин Милић рекао је на конференцији за медије у Влади Србије да су неми пред огромном људском трагедијом која изазива тугу и бол и припаднике МУП-а обавезује да информише о реалном чињеничном стању о пуцњави у ОШ „Владислав Рибникар“ у којој је убијено осморо ученика и радник обезбеђења.

Навео је да је јутрос око 8.40 дежурну службу полиције позвала заменик директора школе Иванка Јовановић и рекла да је дете у школу ушло са ватреним оружјем и да насумично пуца. Одмах су упућене патроле полиције.

„Након тога је у 8.42 позвало НН лице и представило се као К. К. Рекао је да је пуцао у више лица у ОШ ‘Владислав Рибникар’, Улица краља Милутина број 10. Доласком полиције на лице места утврђено је да је дошло до употребе ватреног оружја од стране наведеног дечака који је и позвао нашу дежурну службу којом приликом је страдало осам ученика школе, од чега седам девојчица и један дечак“, рекао је Милић.

Навео је да се највероватније ради о С. Н. (2009), Б. А. (2011), А. Б. (2011), А. Д. (2009), К. Н. (2010) М. А. (2009), Е. К. (2009), А. Ч. (2009), као и раднику обезбеђења.

Истакао је да су повређено још четворица дечака и две девојчице, као и учитељица С. Т.

„Починилац планирао злочин месец дана“

Милић је рекао да је реч о реалним чињеницама које указују на стварно чињенично стање и да можда предузимају неке ствари које нису дозвољене, али да јавност треба да се упозна са свим до чега је ово злодело довело и да је кроз један начин плански и организовао месец дана планирао извршење.

Додао је да је у току вршење увиђаја и утврђивање свих релевантних чињеница расветљавања догађаја.

„Према досада прикупљеним сазнањима, дете К. К. је у дужем временском периоду планирао извршење овог кривичног дела. Мотив још увек није утврђен, нити нам је саопштио. Дана 3. 5. 2023. изабрао је из разлога што је учионица историје била у близини улаза у школу, а први час је имало његово одељење VII-2. Ватрено оружје, пиштољ који је за сада нађен, калибра 9 мм са три оквира, као и малокалибарски пиштољ је узео из стана свога оца, ставио у торбу, где је припремио и понео четири Молотвољева коктела“, рекао је Милић.

Додао је да је починилац одмах по доласку у школу извадио пиштољ и пуцао у радника обезбеђња Д. В., након чега се окренуо ка деци и А. Б. која је била дежурна и ничим крива седела за столом.

„Б. А. је такође стајала поред стола, С. Н. која је била поред клавира, пуцао је према њима и лишио их живота. Затим је наставио ходником ка учионици историје, где је успут заменио оквир, ушао је у учионицу и одмах са врата пуцао ка учитељици и осталим ученицима. Затим излази из учионице, одлази до дворишта школе, где вади оквир из оружја, позива полицију и након тога га лишавамо слободе“, рекао је Милић.

Начелник полиције је показао и списак деце који је починилац саставио и план школе на којем је утврдио приоритетне мете и на који начин да уђе у одељења, са бројем деце коју је планирао да убије у сваком одељењу.

„Сам је радио план улаза у школу и излаза из школе, који је нађен на његовом радном столу и како је сам рекао, одредио је приоритетне мете. Скица мало изгледа као из неке видео-игрице или хорор филма, што указује да је детаљно и по разредима школе планирао како да уђе у коју учионицу и како које дете да ликвидира, и у ком броју“, рекао је Милић.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button