Полиција затворила експозитуре Поштанске Штедионице и Трезора на Северу КиМ

Координисана акција пореске инспекције из Приштине која је у пратњи косовске полиције упала у филијале Поштанске штедионице у четири српске општине на северу Косова и Метохије почела је у 15 часова и 15 минута. Упад је извршен у службним просторијама Поштанске Штедионице у Северној Косовској Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу.

Акција је, како је саопштила полиција, изведена на шест локација и затворено је шест експозитура Банке Поштанске штедионице. Напомиње се да су оне пословале нелегално те да је акција полиције спроведена у сарадњи са Тужилаштвом и пореском инспекцијом.

„Операција је изведена без проблема и инцидената у циљу успостављања реда и законитости“, наведено је у саопштењу косовске полиције.

Приштинске власти Поштанску штедионицу и Управу за Трезор сматрају паралелним и нелегалним институцијама, нарочито после истека прелазног периода Центране Банке у Приштини који је уследио по доношењу Уредбе о забрани промета динара на територији Косова и Метохије 1. фебруара ове године.

 О потезима Приштине разговалрало се на нивоу глваних преговарача у Бриселу али свих седам пута неуспешно.

Петковић, СЛ, Вучићевић: Осуда потеза Приштине и захтев међународној заједници да реагује

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, осудио је најновију акцију косовског премијера.

„Аљбин Курти је сачекао да прође дијалог и пошто је доживео неупсех за чланство тзв. Косова у Савету Европе онда је посегнуо за новим, једностраним потезом који има за циљ да изазове немире и хаос. Ми смо до сада имали седам састанака у Бриселу на тему динара и колико год да је наша страна излазила са различитим, конструктивним предлозима који су као такви оцењени и од стране многих на западу, приштинска страна није желела ни око чега да се договори. Јасно је сада да су све време симулирали учешће и присуство у дијалогу“, рекао је Петковић.

Назначио је да у тренутку упада Косовске полиције и службеника пореске инспекције у експозитурама Поштанске штедионице није било динара.

Петковић је најавио је да ће о последњим дешавањима,како је рекао, али и Куртијевом безакоњу известити изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака, представнике Квинте и све релевантне чиниоце на међународној сцени.

“Због чега су косметски Срби једина заједница у Европи која не може нормално да послује? Имају ли косметски Срби право на плате и пензије? Или је против њих све дозволјено? Ово нису питања за екстремисту Куртија. Нјегов став знамо. Ово су питања за међународну заједницу, која предуго и преблаго (не)реагује на Куртијева непочинства”, написао је на  инстаграму премијер Србије Милош Вучевић.

„Насилни упад у просторије Поштанске штедионице и малтретирање запослених, од стране до зуба наоружаних параполицијских Куртијевих фаланги је одговор на позиве Срба, Београда и међународне заједнице за мир, а уједно и почетак предизборне кампање Куртијевог Самоопредељења за ванредне парламентарне изборе“, саопштила је Српска листа,

Током спровођења ове нелегалне антисрпске насилне акције Куртијеве фаланге биле су распоређене на улицама свих општина на северу и у непосредној близини школа и вртића у којима се одвијала настава. Свега дан након посете високе званичнице САД и позива да се сва питања решавају дијалогом а Приштина коначно успостави ЗСО, Курти као прави тиранин и аутократа дугим цевима и насиљем упада у чисто српске средине и малтретира Србе, незадовољан чињеницом да поред што је укинуо динаре, право на лечење, изборе, културне и спортске догађаје те и дан данас држи десетине часних Срба у казаматима, није успео да уплаши Србе и протера их са вековних огњишта. Забрињава чињеница да су припадници Еулекса и КФОР-а били неми посматрачи данашње нелегалне и насилне акције на северу Косова и Метохије. Позивамо међународне представнике посебно оне који се залажу за мир на овим просторима да најхитније зауставе диктатора Куртија и заштите мир и српски народ на Косову и Метохији“, наведено је у саопштењу Српске листе.

Испред главне Поштанске штедионице у Косовској Митровици присталице Спрске демократске странке у знак протеста просули су, брашно, јаја, крем бананице, а на полицијско возило поставили хлеб.

„Желимо да скренемо пажњу јавности да ове намирнице грађани у наредном периоду неће моћи да приуште стеби“, кратко је  испред СДС – а поручио Александар Арсенијевић.

У српским срединама јужно од Ибра не послује ни једна филијала Поштанске штедионцие али постоје објекти Поште као и пословница Управе за трезор тако да грађани са забњом прате дешавања на северу Косова и Метохије и стрепе да би Приштина сличне акције, уз ангажовање полиције, могла да организује и у Грачаници, Штрпцу, Шилову.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button