Политика: Да ли ће битка за Косово бити и битка за Српску?

Иако учешће председника САД Доналда Трампа на састанку у Белој кући још није потврђено у јавности се већ спекулише да би на столу осим Косова могла да се нађе и тема Републике Српске, пише данашња Политика.

Решавање косовског питања није могуће без решавања питања Републике Српске, порука је с којом у Београд, девет дана уочи разговора Београда и Приштине у Вашингтону, у Београд долазе Милорад Додик и Жељка Цвијановић.

Као претходница српском члану Председништва БиХ и председници РС у Београд су из Бањалуке дошла документа којима се, како поручују из РС, скреће пажња на двоструке стандарде међународне заједнице када је реч о Републици Српској и Косову и Метохији. Ову документи о различитим аршинима „на Дрини“ и „на Дриму“ садрже закључке и информације које је у два наврата усвојила Народна скупштина РС поводом, како се каже, неуставних трансформације дејтонске структуре БиХ и утицаја на положај и права Републике Српске

Први документ разматран је на Посебној седници Народне скупштине 11. и 12. новембра прошле године, а непосредни повод била је декларација Санџачке демократске акције, у којој је та станка као свој примарни политички циљ истакла доношење новог устава и повратак статуса републике Босни и Херцеговини. Владајућа већина у Српској је заказивање посебне седнице, како Танјуг преноси РТРС, образложила потребом да РС донесе закључке којима би се задржале постојеће надлежности, а неуставно одузете биле враћене.

(извор: Политика)

Повезани чланци

Back to top button