Политика: Да ли је ЕУЛЕКС заратио са ветеранима ОВК?

За припаднике косовске паравојске Мисија Европске уније данас је „криминална“ и  поручују да ће се против ње борити као и против Југославије, пише Политика.

Пет година је требало суду за ратне злочине ОВК у Хагу да почне са првим процесима. На основу оптужнице која је подигнута у фебруару ове године, јуче је почело суђење некадашњем команданту терористичке ОВК Салиху Мустафи , званом командант Цаљи. Он се изјашњавао о кривици поводом оптужби које га терете за низ ратних злочина почињених у априлу 1999. године на имању у месту Злаш на Косову, које је служило као затвор. У Хагу је као осумњичени саслушан и некадашњи командант ОВК Агим Чеку, али, како преноси Танјуг, није познато за које се злочине он терети. Њега Београд тражи за ратне злочине не Косову и налази се на црвеној потерници Интерпола, због чега је до сада три пута хапшен и притваран  на границама у Бугарској, Словенији и Мађарској, док је из Колумбије протеран . Међутим, никада није изручен Србији.

Да је суд „оживео“ сведочи и то да што су по налогу судије за претходни поступак Специјализованих већа Косова, двојица ветерана ОВК, Хисни Гуцати и Насим Харадинај, прошлог викенда ухапшен због ометања правде.

(извор: Политика)

Повезани чланци

Back to top button