Политика: Дијалог Беорада и Приштине на вашингтонском респиратору

Десет године дијалога Београда и Прштине окарактерисале су Алабанске превере уз ћутање и подршку Брисела, пише Политика. Лист наводи да се дијалог 2011. године не би изместио у Европску Унију из Савета Безбедности УН, где би Србија своје државне интерсе бранила уз дипломатску подршку Русије и Кине, да је било политичке мудрости.

Дијалог који је требао да почне решавање вишевековног неспоразума Срба и Албанаца и који је кренуо историјским састанком у Бриселу, где су касније потписана два споразума, данас се, сликовито речено, налази на респиратору. И то више оном вашингтонском него бриселском.

Уместо договореног формирања Заједнице српских општина и почетка нормализације живота у јужној српској покрајини, разговори су дошли у ћорсокак, где премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти најављује уједињење Албаније и Косова.

Да ли су деценију од разговора Београда и Приштине појели бирократе и скакавци или се виде историјске промене, зависи од тога ко и како оцењује досадашњи учинак. Обе преговарачке стране су незадовољне. Београд зато што косовски албанци, без обзира на то која коалиција партија била на власти, нису учинили ништа да спроведу у дело оно што је у Бриселу договорено.

(извор: Политика)     

Повезани чланци

Back to top button