Политика: Хоџај замењује Тачија, Харадинај напушта владу

Алијансу за будућност Косова Рамуша Харадинаја могла би, највероватније за десетак дана, да замени влада Демократског Савеза Косова Кадрија Весељија, пише данашња Политика.

Уз предвиђање да ће на политичкој сцени косова доћи до прерасподеле политичке моћи, београдски лист пише да би у том пакету, на основу досадашњих закулисних договора, Енвер Хоџај могао да буде изабран за новог косовског председника, који би на том месту заменио Хашима Тачија.

На овакав след догађаја указује председник Матице Албанаца у Србији Демо Бериша. Он оцењује да постојеће промене значе да ће 24. октобра бити потврђена оптужница против Хашима Тачија за ратне злочине пред специјалним судом у Хагу.

Актуелни председник Косова је раније више пута најавио да ће у случају потврђивања оптужнице против њега, поднети оставку, али је главни камен спотицања био Устав којим је прописано да га у том случају привремено замени председник парламента.

На тој функцији је сада Вјоса Османи, која би одмах расписала ванредне парламентарне изборе. Овакав исход не одговара пре свега Америци, која се залаже да косовска влада буде стабилна, али да дође до промене у њено раду.  

Извор
Политика

Повезани чланци

Back to top button