Политика: Кад је Тачи на слободи, сведоци су у опасности

Тужилаштво за злочине ОВК у Хагу сматра да су угрожени многи сведоци против Хашима Тачија и тројице његових саучесника, оптужених за ратне злочине на КиМ, и указује да су многи изјавили да се плаше или да су били подвргнути застрашивању, пише Политика.

Овај ризик, како су упозорили, неће бити у потпуности отклоњен ни заштитним мерама. У разговору са тужилаштвом, више потенцијалних сведока, укључујући жртве, бивше припаднике ОВК и бивше службенике међународних организација на Косову, попут ОЕБС-а, изразило је страх или су рекли да су били узнемиравани, пише у документу тужилаштва, објављеном на сајту суда.

Да ли ће суд уважити став тужилаштва и одбити захтев одбране да се Хашиму Тачију и осталој тројици оптужених, Кадрију Весељију, Реџепу Сељимију и Јакупу Краснићију, оптуженим за убиство 98 особа, укине притвор, биће, изгледа, први велики тест за хашко правосуђе.

 Одлука поводом захтева одбране за укидање притвора показаће какве су праве намере суда за злочине ОВК, каже за овај београдски лист адвокат Горан Петронијевић.

(извор: Политика)

Повезани чланци

Back to top button