Политика: Лажним реципроцитетима појачавају притисак на Србију

Оснивање и функционисање канцеларије за такозвану прешевску долину при влади привремених приштинских институција реципрочна је радња према влади Србије, објаснио је председник демократксе партије Албанаца и бивши председник општине Прешево Рагми Мустафа, боравећи почетком прошле недеље у Приштини.

Мустафа, као и други политички предсавници Албанаца с југа централне Србије, о реципроцитету говоре од потписивања првог Бриселског спроазума 2013. године. Тако су дошли на идеју о оснивању заједнице албанских општина, на реципроцитет су се позивали и приликом доношења одређених политичких декларација и захтева да питање Албанаца из Прешева, Бујановца и Медвеђе буде део дијалога између Београда и Приштине, а сада су то навели и као разлог за недавно оснивање канцеларије такозване владе Косова за „прешевску долину“.

Наводећи да питање три општине на југу централне Србије с времена на време подгрева у приштинској јавности историчар и политички аналитичар Саша Адамовић каже да је сада идеално време да се опет покрене, с обзиром на то да је у току предизборна кампања са прлично неизвесним исходом. Али, како додаје, питање формирања канцеларије за „прешевску долину“ није само лоша имитације српске Канцеларије за Косово и Метохију у предизборне сврхе него и потврда намере да то питање користе и у будућности, у дијалогу Београда и Приштине.

(извор: Пoлитика)

Повезани чланци

Back to top button