Политика: На повратак интерно расељених Срба на КиМ чека се 21. годину

Срби са Косова су без права на завичај пише данашња „Политика“ оценивши да је током протеклог периода било више повратника у Руанду него на Косово и Метохију.

Страх, недостатак безбедности и слободе кретања и отварање оптужница против терориста такозване ослободилачке војске Косова стварају политичку климу која не погодује повратку интерно расељених Срба. Привремене приштинске институције све чине да онемогуће или отежају повратак око 200. 000 интерно расељених Срба. Повратак расељених и прогнаних на своја огњишта једно је од најважнијих политичких питања за Владу Србије у последњих десетак година, а за ову сврху издвајају се немала средства како би се што више грађана вратило на Косово и Метохију.

Због опструкције Албанаца у протекле две деценије нису остварени запажени резултати, али је на свакој седници Савета безбедности Уједињених нација посвећеној Космету представник Србије у први план стављао овај проблем.

Тао је доскорашњи шеф дипломатије Ивица Дачић на 71. заседању извршног комитета високог комесаријата УН за избеглице пре десетак дана истакао да у централној Србији, осим избеглица из бивше СФРЈ, и даље борави приближно 200.000 интерно расељених лица са Косова и Метохије за које се ни након 21. године нису стекли услови за одржив повратак.

(извор-Политика)

Повезани чланци

Back to top button