Политика: Недвосмислен став СПЦ о Косову и Метохији

Очување Косова и Метохије у саставу Србије је императив за Сабор и Синод, то није позиција само неколицине „опозиционих“ владика које га бране од провладиних епископа, наводно спремних на компромис, пише Политика.

Праштајмо и тражимо опроштај, без тога не само да нисмо хришћани, него се може рећи да нисмо ни људи. Патријарх српски Порфирије служио је у недељу у Храму Светог Саве на Врачару прву свету архијерејску литургију у својству поглавара српске цркве и упутио после ње управо ову поруку верницима.

О миру праштању и грађењу мостова међу људима, српски патријарх говорио је и у својој приступној беседи приликом устоличења у Саборној цркви прошлог четвртка, а обраћајући се сабраћи архијерејима рекао је тада да ће неговати саборност цркве као најлепши цвет. Као први међу једнакима, патријарх српски председава највишим црквеним телима, Светом архијерејском синоду и Светом архијерејском сабору, али највећи број одлука који се тичу живота цркве српски архијереји доносе заједно – саборно.

Такав је случај са попуњавањем упражњених епархија, а неколико веома значајних остало је без својих предстојатеља и готово је извесно да ће следеће заседање Светог архијерејског Сабора, вероватно у мају, имати и то на свом дневно реду.

(извор: Политика)

Повезани чланци

Back to top button