Пољопривредници: Без субвенција смо на губитку   

Због експедитивности поступак пријаве за доделу пољопривредних субвенција је ове године поједностављен, међутим, закупци земљишта наглашавају да су закуподавци у односу на њих у повлашћенијем положају.  

Процедура пријаве пољопривредника за субвенције које додељује  Министарство за пољопривреду, шумарство и рурални развој је у току. Пољопривредни произвођачи могу да поднесу захтев за доделу субвенција Одељењу за пољопривреду при матичној општини.

Директор Одељења за пољопривреду општине Грачаница Драгиша Стојановић каже да је уместо поседовне листе за земљиште, што је раније била пракса, сада довољно да пољопривредник донесе изјаву о поседовању земљишта која је оверена код нотара, фотокопију личне карте и потврду о отвореном рачуну у банци.

Директор Одељења за пољопривреду и шумарство Општине Грачаница Драгиша Стојановић, фото: Ризница

У општинском Одељењу за пољопривреду и шумарство очекују да до краја месеца захтеве за доделу субвенција поднесе најмање 500 пољопривредника.

„За ових неколико дана имамо већ више од 70 пољопривредника који су конкурисали, а очекујемо да до краја месеца аплицира више од 500 пољопривредних произвођача“, каже Стојановић.

Субвенције су велика помоћ за Славољуба Костића из Преоца који обрађује више од 7 хектара земље. Каже да редовно аплицира и да му значе, нарочито сада, када су и цене ђубрива и нафте удвостручене.

„Ђубриво је три пута скупље у односу када смо га куповали пре шест месеци. Ја мислим да ћемо са овом рачуницом бити на позитивној нули“, наглашава Костић.

Пољопривредни произвођач Игор Јовановић очекује мање приносе ове године управо због високих цена ђубрива јер ће, како каже, пољопривредници преполовити прихрану култура адекватним ђубривима.

„Улагања су велика али су многи људи ове године преполовили прихрану тако да ће и принос вероватно бити мањи“, појашњава Јовановић и додаје да се ратари могу надати некој заради само уколико се задржи постојећа цена жита.  

„Уколико се као и сваке године деси да у току жетве млинари спусте цену испод 30 центи онда смо у дебелом минусу, а  не на позитивној нули“, рекао је Јовановић.

Овај пољопривредни произвођач из Лапљег Села обрађује 40 хектара земље од чега је већи део под пшеницом. Земљиште узима у закуп и каже да су по питању субвенција закуподавци они који су на добити. Они, истиче Јовановић, одбијају да дају овлашћење закупцу, подижу субвенције док закупац за обраду земље улаже свој новац.

„Углавном људи одбијају да дају овлашћења да бих ја могао да подигнем субвенције, док с друге стране они то користе и подижу субвенције и по косовском и по српском систему, мада би то вероватно могло да се регулише на неки други начин као у неким другим земљама. На пример, онолико колико однесете у млин. Пољопривредни произвођач који однесе жито у млин добије субвенције преко цене пшенице, сигуран сам да има начина да се то реши“, рекао је Јоавановић.

Фото: Ризница

У Општини Грачаница истичу да Министарство пољопривреде, шумарства и руралног развоја директно финансира пољопривредне произвођаче те да не могу да се утиче на договор који склопе закупци земљишта са закуподавцима истог.

„Ове године се Министарство потрудило пољопривредници који производе и баве се пољопривредом директно конкуришу за субвенције, а у ствари то је само договор између закупца и закуподавца. Какав ће бити договор то зависи само од њих а на то ми не можемо а утичемо“, појаснио је Стојановић.

Министарство пољопривреде, шумарства и руралног развоја расписало је конкурс за доделу субвенција пољопривредним произвођачима за ову годину и он ће бити отворен до 25 маја.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button