Помен убијеним Србима у терористичком нападу код Ливадица, одговорних нема, кривац ослобођен, међународна заједница ћути (Видео)

Обележена је 23. годишњица од терористичког напада на аутобусе „Ниш експрса“ у месту Ливадице код Подујева. Тада је погинуло 12 и повређено 43 расељених Срба, који су ишли на Задушнице у Грачаницу. За злочин нико није правоснажно осуђен, а са помена у Лапљем Селу је упућен апел приштинском правосуђу да обнови процес.

У нападу на колону аутобуса која је тог 16. фебруара 2001. превозила Србе на задушнице, на лицу места је страдало 10 људи, двоје је касније подлегло повредама. Најмалиђи, Данило Цокић имао је тек две и по године. Слике ужаса преживели ће живети и памтити вечно, каже Горадана Ђорић која је била међу путницима.

„Раскомадана тела наших унесрећених суграђана, слике повређених и њихово дозивање упомоћ и даље су ми пред очима. Те слике су дубоко урезане у мени, а сигурна сам и осталих преживелих“, прича Ђорићева кроз плач, правдајући се за сузе које су јој испуниле очи:

„Никада то нећу заборавити и после толико година ја плачем када причам о томе“.

Снежана Драговић на гробу ћерке, убијене Мирјане, фото: Ризница

Мирјана Драговић се тога дана враћала из Ниша. Никада није стигла да родитељима покаже индекс и похвали се положеним испитом.  Њена сестра Јелена била је у другом аутобусу, преживела је и каже да је сваки нови дан за њу и њену породицу ново сећање.

„Често се питам одакле нам толико срце па смо толико трпељив народ и толико можемо да поднесемо. Једно је сигурно ни ја ни моја породица нећемо препустити забораву не само нашу Мирјану већ ни једног убијеног, киднапованог и пострадалог Србина са Косова и Метохије. Нећемо дозволити да се за њихова имена у будућности не чује“, рекла је Јелена.  

Поповић: По чему се напад на аутобусе разликовао од терористичких напада у Њујорку, Паризу, Мадриду?

Напад на аутобусе „Ниш експреса“ десио се у присуству међународних снага безбедности и зато представља пораз међународне заједнице која се показала недораслом да осигура безбедност за Србе на КиМ, али и правду за све жртве, подсетио је Игор Поповић – помоћник директора Канцеларије за КиМ.

„Наша мртва браћа и сестре су цивили, жртве терористичких напада као и жртве у Америци 11. септембра, као и жртве торориста у бројним европским градовима током 2015, 1016, или 2004. године у Паризу, Лондону, Мадриду. Међутим, за разлику од тих терористичких напада које је осудила читава међународна заједница, а цео свет се дигао да тражи те терористе, ми и даље очекујемо правду, 23 године после тог терористичког акта“, рекао је Поповић.

Он је  у име Владе Републике Србије, у помен на све пострадале на Ливадицама, положио венац на гроб Мирјане Драговић из Лапљег Села код Грачанице

Фото: Ризнница

Јокановић: Нерасветљено 900 случајева напада на Србе

Једини осумњичени за напад на аутобусе Ниш Експреса Фљорим Ејупи ослобођен је у другостепеном поступку. Гордана Ђорић је присуствовала суђењу и каже да никада неће заборавити Ејупијев циничан осмех када је чуо ослобађајућу пресуду.

„Да затворим очи и сад видим његов циничан осмех и то ме прогања као и неправда која се свакодневно спроводи над нама. За нас не постоји правда ни од стане међународне заједнице ни од стране косовских институција“, каже Ђорићева.

Полицајци Унмика, који су водили прву истрагу, тврдили су да су иза дрвета, неколико десетина метара од места експлозије, пронађени опушци на којима је идентификована ДНК Фљорима Ејупија. До данас нико није правоснажно осуђен. Злочин ће остати  још један у серији  нерсветљених, каже адвокат Живојин Јокановић.

„Имамо преко 900 различитих инцидената који су и даље остали неразјашњени и нерасветљени. Од оних који су најгнуснији сигурно су Ливадице али ништа мање не оставља ни крвав траг случај жетелаца из Старог Грацка. Једини расветљени злочин који је добио какав такав судски епилог јесте убиство Димитрија Поповића, а основни разлог јесте у чињеници да је истрагу водила полиција мешовитог састава и многи докази се нису могли прикрити“, рекао је Јокановић.

  Сунчица Пејчић, Живана Токић, Слободан Стојановић, Мирјана Драговић, Небојша, Снежана и Данило Цокић, Вељко Стакић, Ненад Стојановић, Милинко Краговић, Лазар Милкић и Драган Вукотић пострадали су у нападу на аутобус Ниш експрса.

Поменом који су организовале Еапрхија рашко – призренска и Културно просветна заједница Косова и Метохије у цркви Свете Петке, а потом и паљењењем свећа и полагањем венаца  на месном гробљу  у Лапљем Селу обележена је 23 годишњица од њиховог убиства.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button