ВИДЕО: Поново бела хемикалија доспела у корито Грачанке, мештани траже завршетак радова на канализацији

Бела течност непријатног мириса која је јуче ујутру потекла потоком, с леве стране улице Арсенија Чарнојевића, у Грачанице не само да је збунила и изненадила, већ је и уплашила мештане који живе у непосредној близини.

Мештани Грачанице крај чијих дворишта и имања протиче поток који се недалеко од вртића „Ђурђевак“ улива у корито Грачанке узнемирио је призор беле млечне боје потока. Кажу да се тог јутра из потока ширио интензиван непријатан мирис.  

Срђана Стојановића чија се кућа, башта и бунар налазе недалеко од потока забринуо је призор који је угледао у недељу ујутру.

Видео сам да је вода беле боје буквално као млеко. Шта је у тој води и кој састав има не знам али бих молио надлежне органе да то реше што пре“, рекао је Стојановић.

Несносан непријатан мирис из потока осетио је и Газменд Гаши, Албанац који живи неколико стотина метара низводно у истој улици.

„Проблем је поток. Када би могао да се среди или затвори јер из њега долази непријатан мирис и испушта се канализација. Неке цеви су постављене, али још увек нису урађени завршни радови. Било би добро да затворе поток или да направе неку регулацију, а не овако, зато што нас непријатан мирис током лета убија“, прича Гаши.

Постављање цеви у које би, уместо у поток, канализација била преусмерена трајно би решио проблем непријатног мириса за мештане овог дела Грачаница каже Милорад Миловановић.

„Канализације уопште нису повезане, ни једна шахта није укључена и ни у једну шахту не иде вода. Вода иде само до моста и од моста наниже. Нигде не иде, иде као што је ишла, али иду опасни отрови ту је све нека бела хемикалија, бела вода, нешто, шта је то у питању не знам… То треба да се регулише“, каже Миловановић.

Представник локалног савета испред четврте подружнице Бобан Петровић каже да већ две године покушав да надлежнима из општине Грачаница укаже на проблем са канализацијом која је до пола урађена.

Бобан Петрович показује место докле је урађена канализација, фото: Ризница

„Надлежни, ама баш ништа не решавају по овом питању. Канализација је урађена само до главног пута који води за Приштину, испод пута се сва отпадна вода слива у поток. Јуче у 10 ујутру и ја сам приметио да је вода постала бела као креч. У питању је нека хемикалија или отров, а ту су нам баште, ту су бунари“, прича Петровић.

Житељи овог дела Грачанице сумњају да неко из суседног села Ајвалија викендом у току ноћи испушта хемикалије кроз канализацију и моле надлежне из локалне самоуправе да се укључе у решавање овог проблема.  У супротном ће, кажу, и Грачаница доживети ситуацију да се гуши у смраду као и становници Лапљег Села и Преоца.

Надам се да ће се то решити што пре да не дођемо у ситуацију као што имамо у Лапљем Селу да и ми једноставно не знамо шта ћемо да радимо као и наши суграђани који тамо живе. Бојимо се за наш опстанак, за нашу егзистенцију. Једноставно не знамо да ли су то неки отрови и бојимо се да када дође неко лепше време каква ће бити реакција тих вода и хемикалија и шта већ има унутра“, каже Срђан Стојановић.

Директор јавних служби Општине Грачаница Владица Трајковић је у изјави за „Ризницу“ рекао да су га мештани обавестили о појави беле воде у потоку и да је о том случају одмах обавестио инспекцију и општинско одељење животне средине од којих се очекује да реагују.

Додаје да се од Министарства за заштиту животне средине очекује да заврши пројекат канализационе мреже испод доњег дела пута Грачаница Приштина чиме би трајно био решен проблем житеља у улици Арсенија Чарнојевића.  

Директор јавних служби оштине Грачаница Владица Трајковић, фото: Ризница

„Министарство за заштиту животне средине финансирало је пројекат изградње канализације изнад главног пута у Грачаници у правцу Ајвалије. После протеста грађана који живе у том делу, општина је стопирала радова и захтевала од Министарства да се они продуже и цеви поставе све до корита Грачанке“, подсећа Трајковић

Истиче да се са радовима стигло до главног пута Приштина – Гњилане после чега су они прекинути.

„Извођачи родова нису  били у позицији да обаве бушење испод главног пута тако да су сви послови одложени за крај зиме. Сада, пошто је прошао зимски период чекамо одговор из министарства животне средине хоће ли они наставити започете радове или ће општина сама морати да посао приведе крају“, рекао је Трајковић.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button