Поповићева се није појавила да сведочи, суђење осумњиченима за убиство Оливера Ивановића одложено

Пред Посебним одељењем основног суда у Приштини одложено је суђење групи шесторо Срба која се доводе у везу са убиством лидера ГИ СДП Оливера Ивановића будући да се сведок тужилаштва Милена Ивановић није одазвала позиву за данашње рочиште.

Преко Међународне правне помоћи и уз посредовање мисије ЕУЛЕКС-а Mилени Поповић ће се у међуврену поновити позив за сведочење одлучило је судско веће.  Невенчана супруга Оливера ни данас у својству сведока Тужилашта није појавила на суђењу иако јој је позив уредно упућиван више пута. Поповићева је имејлом обавестила Суд да због политике ситуације и безбедности није у прилици да присуствује суђењу али да је спремна да изјаву да посредством видео линка, рекао је судија Ваљон Куртај.  

Позивајући се на изјаве које је износила у јавности да зна ко је убио Оливера али и тврдње да су то учинили Албанци што је и навела  као разлог одласка са Косова, адвокати Фарук Копривица и Том Гаши изнели су став да је  исказ Милене Поповић важан у даљем наставку поступка. Захтевали су да СУД  искористи институцију међународне правне помоћи, преко ЕУЛЕКС-а упути позив за сведочење.

Фото: Ризница

 Суд не сме да  дозволи да се суђење осумњиченима за убиство Оливера Ивановића претвори у истрагу на шта досадашњи поступак и личи, рекао је адвокат одбране Дејан Васић. Навео је да Поповићева нема никакве везе са осумњиенима те да му није јасно зашто је предлагана као сведок.

„Сведокиња се не одазива већ дужи временски период и велики број главних претреса је био одложен због њеног изостанка. Тужилац се на послетку и сложио да је тај сведок мање важан и битан и да је довољно прочитати њену претходну изјаву. Са тиме сам се сложио и ја међутим, неки од колега су ипак били мишљења да би било добро да се још једном покуша позивање овог сведока преко међународне правне помоћи након чега ће се, уколико се не буде одазвала, вероватно од тог сведока на крају и одустати“, рекао је Васић.

Судско веће је одлучило да се поступак одложи и настави 25, 26, и 29. маја. За тада је заказано саслушање сведока одбране Небојше Ћамиловића и Горана Живковића. Суд ће у међувремну преко Међународне правне помоћи, посредством ЕУЛЕКС-а  Милени Поповић  поновити позив за сведочење.

Адвокат Дејан Васић  очекује да у првостепеном поступку суђење осумњиченима за убиство Оливера Ивановића буде окончано до краја јуна ове године.  

„Остало је још врло мало посла у предмету. Још два сведока која је предложила одбрана и остало је  да се саслушају сами осумњичени, завршне речи, а ја очекујем да негде до краја јуна са првостепеним поступком завршимо“, каже Васић Оливер Ивановић је убијен 16 јануара 2018. године у Северној Митровици.  За за учешће у организованој групи која се доводи у везу са његовим убиством оптужени су Марко Рошић, Недељко Спасојевић, Силвана Арсовић и Раде Басара док се Драгиша Марковић и Жарко Јовановић терете за злоупотребу службеног положаја

(Ризница)

Повезани чланци

Back to top button