Поражавајућа чињеница да и после две деценије повратак још увек траје

Министарство за заједнице и повратак увек и изнова подсећа на непобитне проблеме оних који су силом прилика морали да напусте своје градове и села и у потпуности је посвећено стварању услова за њихов повратак и интеграцију, саопштено је из овог министарства поводом светског дана избеглица.

Подсећа се да су две деценије чекања на повратак  исувише дуг период и поражавајућа чињеница.

”Данас се сећамо оних којих су насилно морали да напусте својe домове, радна места, школе, неретко и своје породице. Изражавамо своје поштовање и према свима који су прихватили избеглице и тиме показали своју хуманост када је било најпотребније. Избеглице и расељени представљају најрањивију категорију становништва у свету и зато је обавеза свих да им пружимо подршку која им је потребна“, наглашава се у саопштењу.  

„Министарство за заједнице и повратак подсећа да је наша законска и морална обавеза да омогућимо повратак избеглих и расељених”, истакао је, поводом обележавања Светског дана избеглица, министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић.

Јевтић је забринут што су породице које су се вратиле често на мети напада. Нагласио је да је  Светски дан избеглица идеална прилика да се укаже на чињеницу да је велики број расељених са Косова који чекају да се врате својим кућама.

”Моје мисли су свакодневно са расељенима, а мој основни циљ је да им обезбедим услове да се врате. нЗа нас су повратници велики хероји јер и поред тога што је већина све изгубила у једном дану, радује нас чињеница да воља за повратком и даљи постоји”, нагласио је министар.

Након конфликта на Косову јуна 1999.године око 226. 418 грађана, углавном Срба, Рома и осталих је напустило своје домове. До данас се на Косово вратило око 28 500 грађана међу којима је око 12. 500 Срба.

Министарство за заеднице и повратак подсећа да због безбедносних препрека, спорог решавања случајева узурпиране имовине и лоше еконoмоске ситуације, број повратника из године у годину опада.

Повезани чланци

Back to top button