Породице киднапованих и несталих лица: Хуманитарно питање претворено у политичко

Упозоривши да је питање киднапованих и несталих одавно постало политичко те да без расветљавања судбине несталих нема пута ка помирењу и будућности породице са Косова и Метохије, чији су чланови нестали или отети, обележиле су данас у Грачаници Међународни дан несталих лица.   

Координаторка Удружења породица киднапованих и несталих лица са Косова и Метохије Силвана Маринковић, у уводном обраћању, подсетила је да је рад комисија као и радних група за нестала лица дао слабе резултате, нажалост, како је устврдила, само када су нестали Срби у питању.  

Координаторка Удружења породица киднапованих и несталих лица на КиМ Силвана Маринковић – Фото, Ризница

„Београдска комисија је учинила доста, пронађене су гробнице и урађена је ексхумација. То је успех за нас. Свака породица, без обзира на националност заслужује да пронађе свог несталог члана. Комисија у Београду се такође борила да се локације на Косову и Метохији, за које се сумња да се у њима налазе тела убијених Срба истраже. Нажалост албанска страна то не дозвољава, али инсистираћемо на томе јер нада последња умире“, рекла је Маринковићева.

Она је оптужила невладине и такозване хуманитарне организације задужене за рад са породицама киднапованих и несталих како се баве искључиво статистиком те да суштински немају никакав утицај на решавање овог проблема.

„Једини одговор су бројке и статистика и то је нека такозвана њихова новина коју поделе са нама. Снимају филмове, пишу књиге и кажу како су они ту за нас, а ми знамо да смо ми ту за њих како би се окористили као и за њихове експерименте са нама“, рекла је координаторка Удружења породица киднапованих и несталих са КиМ.  

Испред комисије за нестала лице Владе Србије породицама се обратила Весна Бошковић. Будући да приштинске власти већ дуже време не дозвољавају улазак  Вељку Одаловићу, председнику београдске комисије, Бошковићева је прочитала његово писмо.  

„Будућност нас мора охрабрити да онима који тек сада стасавају оставимо рашчишћене рачуне из прошлости. Дужност нам је да их убедимо у бесмисао сукоба и у то да је једина исправна борба не насилна и она којом се постиже мир, стабилности и безбедност. Немамо право на заборав и тишину јер правду дугујемо и онима којих више нема“, наглашено је између осталог у Одаловићевом писму.  

Фото: Ризница

У службеној евиденцији комисије Владе Републике Србије за нестала лица још увек се као нестало води 2 387 особа на територији БиХ, Хрватске и Косова и Метохије. Поред тога нису ни прикупљени референти узорци за ДНК анализу сродника

Истакнуто је да је Република Србија направила велик искорак  доношењем закона о несталим лицима који ће имати за циљ регулисање ове материје али и спремност за решавање питања несталих лица и повреда људских права у оружаним сукобима.

Упућен је апел породицама несталих, које до сада нису пријавиле своје најмилије или нису уступиле референтне узорке за ДНК анализу да то учине. Позив се односи и на оне који располажу информацијама о могућим местима укопа несталих лица да своја сазнања саопште Комисији за киднапована и нестала лица или Црвеном крсту.

Током протеклих ратова на простору бивше Југославије нестало је више од 35 000 особа, а породице 9 969 људи још увек живе у неизвесности трагајући за несталим члановима.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button