Породице киднапованих и несталих у Грачаници: Наша трагедија се користи у политичке сврхе, изиграо нас и ЕУЛЕКС

Међународни дан несталих обележен је данас у Грачаници где су се окупили представици Удржења породица киданпованих и несталих лица. Носећи слике својих најмилијих окупљени су поновили питање које представницима инситуција у Приштини али и међународним властима постављају више од две деценије – где су нестали и да ли је ико одговоран за њихову судбину?  

После двадесетчетири године породице киднапованих и несталих и даље су на почитку али се ипак окупљају у нади да ће поруке које шаљу уродити плодом. Питатње које је само по себи хуманитано постало је политичко, а они ни после четврт века не знају где су и како завршили њихови најмилији.

Јсмина Живић трага за оцем и стрицем који су киднаповани 1999. године у Урошевцу. Убеђена је да се истина зна али да се она свих ових година скрива.

 „Ко то скрива истину? Свако ко има моћ да скрива истину. Поред починиоца, ту су и међународне организације које су биле присутне на терену“, устврдила је Живковићева.

Синиша Перинић чији је брат Ранко киднапован надомак Велике Хоче тврди исто.

„Ово се питање и ова наша трагедија и туга користе само за политичке поене. Када се нешто битно деси онда се ово питање потеже и са једне и са друге сране, условљавају једни друге како би дошли до неког свог циља“, каже Перенић.  

Рад радних група Београда и Приштине прекинут је онда када је почео да даје резулатате, подсећају у Удружењу киднапованих и нестали. Процес је кажу, заустављен и када је председнику владине Комисије Вељку Одаловићу забрањен улазак на КИМ.

Координаторка Удружења породица киднапованих и несталих Силвана Маринковић
Фото: Ризница

Недостатак воље код власти у Приштини да се истраже локације и гробна места на Косову и Метохији представља злочин према истини и дискриминише српске жрве поручено је у Грачаници.

Поверење породица изиграле су и бројне међународне организације посебно ЕУЛЕКС, истиче координаторка уруджења киднапованих и несталих Силвана Маринковић.

„Наше поверљиве информације које смо им дали како би дошли до информација и истражили их они су предали истражној полицији Косова, полицији која је и учествовала у овим злочинима. Изиграли су наше поверење и угрозили нашу безбедност.

На Косову и Метохији се трага за више од 160  особа српске, албанске и других националности.

(Ризница)

Повезани чланци

Back to top button