Породице киндапованих и несталих: Нерасветљена судбина више од 1.600 лица

Чланови породица киднапованих и несталих лица поновилили су данас у Грачаници колико је важно да се расветли истина и судбинама њихових најближих.  На округлом столу  „Застој у решавању питања киднапованих и несталих“ изостали су представници приштинске комисије за киданпована и нестала лица.

На Косову се трага за још 1.617 особа албанске, српске и других националности које су нестале пре или током ратних сукоба предочено је у подацима Ресурсног центра из Приштине. Координатор Удружења породица киднапованих и несталих лица са Косова и Метохије Силвана Маринковић  је устврдила да без прва на слободно кретање и говор  породице чији су чланови киднаповани или нестали, дискриминисане.

Саша Перенић који 24 године трага за братом Ранком сматра одоговринима и међународне организаије које су тада биле на терену те да су могле да дођу до података.   

“ Много је времена прошло, знамо да од тога можда неће бити ништа. Све нас је мање чланова Удружења, а истина је све даља и даља. Једини кривци су Међународне организације које су се бавиле тим проблемима. Брат је нестао, када није било званичног сукоба. Кривим Црвени крст са седиштем у Приштини са Мисијом ОЕБС који су били једини на терену и који су могли да дођу до истине“, испричао је Перенић.

Специјалиста судске медицине при Комсији за нестала лица Сузана Матејић каже да нико у овом владином телу није задовоан резултатима те да је Република Србија кроз Комисију за нестала лица посвећена овом проблему. Процес несталих је заједнички рукама „албанске заједнице, Међународног Црвеног крста, Међународне комисије за нестала лица и Еулекса“, рекла је Матејић.

Нагласила је да је испитивање мртвачнице у Приштини, где се налазе око 450 посмртних остатака, приоритет.

Повезани чланци

Back to top button