Породице пострадалих код Ливадица: Међународним властима се није хтело да пронађу и казне одговорне

Парастосом у цркви Свете Петке у Лапљем Селу данас је обележена двадесет друга годишњица од терористичког напада на конвој аутобуса Ниш експреса  у месту Ливадице код Подујева када је погинуло 12 а рањено 43 људи. Најмлађа жрта био је двогодишњи дечак Данило Цокић. За овај злочин још увек нико није одговарао.

Године пролазе, али боли исто као и првог дана каже Јелена Стојановић која је 16. фебруара 2001. у нападу код Ливадица изгубила сестру. Обе су биле у истом аутобусу.

“22 године смо тужни, годину више него прошле године, 22 године се питамо зашто? Већ 22 године се питаомо ко? 22 године је све исто. Сад је ве узалудно, узалудно је и надати се, узалудно је и очекивати било шта, све је могло да се хтело, а није се хтело“, рекла је Стојановић.  

Парастос пострадалима у нападу на аутобусе Ниш експреса код Подујева служен је у цркви Св Петке у Лапљем Селу, фото: Ризница

У терористичком нападу на аутобус Ниш експрса у мести Ливадице код Подујева експлозијом мине разнесен је први аутобус из конвоја који је превозио расељене Србе у Грачаницу на задушнице. Погинуло је 12. људи, а 43. повређено. За минирање је употребљено од 70 до 100 килогрма експлозива који је био смештен у дренажној цеви испод магистралног пута.

Истрагом, која је укључила ДНК анализе за минирање је оптужен Албанац Фљорим Ејупи који је ухапшен а потом побегао из америчке војне базе Бондстил.  Ухапшен је касније у Тирани и од судсков већа Међународних судија УНМИК-а осуђен на 40 година затвора.  У другостепеном поступку, годину дана каснје, Врховни суд у Приштини ослободио је Ејупија због наводног недостатка доказа. 

На гроб пострадале Мирјане Драговић венце и цвеће положили су начелник Косовског округа Срђан Поповић, Привремени орган Скупштине Града Приштина Новак Живић и председница општине Грачаница Љиљана Шубарић.  

 „Сви злочини који се дешавају над српским народом стављају се испод тепиха. Наша је обавеза да овде долазимо сваке године и ако већ немамо шта да кажемо не смемо да изгубимо вољу и наду у то да ће правда једног дана доћи по своје“, рекао је начелник косовског управног округа Срђан Поповић.

Фото: Ризница

Одговорност међународне заједнице због овог и свих злочина који су почињени над Србима је велика, рекла је председница општине Грчаница Љиљана Шубарић.

„Не смемо такође заборавити да међународну заједницу подсећамо да злочин у Ливадицама, Гораждевцу, Старом Грацку неће застарети и зато тражимо правду за настрадале и њихове породице“, рекла је Шубарић.

Српска листа: Нема представника међународне заједнице и страних амбасада на местима где се одаје помен српским жртвама

Српска листа и подсећа  да породице жртава чекају на одговор ко је и зашто убио њихове најдраже, пустио одговорне, ко је и зашто затворио истрагу овог злочина.

Овај злочин је једна од највећих мрља на образу међународне заједнице, пре свега јер није била у стању да заштити животе Срба који су само хтели да обиђу гробове својих најмилијих, а по других пут када су волшебно ослободили оне за које су постојали материјални докази да су учествовали у извршењу овог монструозног злочина, па чак и обуставили даљу истрагу овог случаја, подсећа се у саопштењу.

Српса листа додаје да ни данас, као ни претходних година на обележавању страдања српског народа нема представнима међународне заједнице, нити амбасадора у Приштини, који су често присутни на местима страдања других народа.

„Као да су Срби били и остали легитимна мета, да за српске жртве нико од њих не мари. Иако смо свесни зида ћутања када су у питању злочини над Србима, и данас позивамо одговорне да наставе истрагу, пронађу и казне одговорне за овај, али и за злочине у Старом Грацку, на реци Бистрици  као и оне који су планирали и реализовали мартовски погром 2004. године. Наша обавеза је да никада не престанемо да тражимо да се одговорни казне, да не дозволимо да српске жртве прекрије вео заборава, и да не дамо злочинцима да у тишини наставе као да ништа нису урадили“, закључује се у саопштењу Српске листе.

(Ризница)

Повезани чланци

Back to top button